UPDATE Mitingul Sanitas din Capitală s-a încheiat. 10.000 de manifestanţi s-au aflat în Piaţa Victoriei: „Nu vrem salarii speciale, ci salarii umane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Sanitas a organizat joi un miting de amploare în Piaţa Victoriei din Capitală, la care au participat 10.000 de membrii ai sindicatului din întreaga ţară. Aceştia au protestat faţă de scăderea veniturilor din sistemul de sănătate, afectat fiind în special personalul auxiliar, care a primit chiar şi cu 1.000 de lei mai puţin faţă de leafa din februarie 2018.

UPDATE Calendarul protestelor nu se schimbă în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, deoarece nu au fost rezolvate foarte multe lucruri, a declarat joi Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, subliniind că a fost obţinută promisiunea ca, în luna mai, niciun angajat din sănătate să nu mai primească un salariu mai mic faţă de cel din februarie.

„A fost o întâlnire care a decurs ca şi celelalte. Pe colegii mei i-ar interesa sfârşitul. Le-aş spune: deocamdată suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Tot ceea ce au făcut în această perioadă de timp managerii în comisia pe care a făcut-o doamna premier, împreună cu cei care au fost prezenţi aici (...) au făcut ceva scris ce ne va parveni şi nouă în cursul zilei de azi sau de mâine. Pe data de 2 mai vom face o analiză, pentru că nu avem la acest moment materialul respectiv. Dacă el face în aşa fel ca oamenii, începând din viitoarea lună, din mai, aşa cum şi-a propus şi vicepremierul, să nu mai piardă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare”, a spus Bărăscu, după întâlnirea cu vicepremierul Viorel Ştefan şi alţi reprezentanţi ai Guvernului.

„Vom purta discuţii şi întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv doamna premier, ar putea da rezultatele pe care noi ni le dorim. Calendarul protestelor nu se schimbă cu nimic (...). Este important să spun colegilor: încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus, asta este foarte important, ca în luna mai nimeni să nu primească salariul mai mic decât în februarie", a completat sindicalistul, potrivit Agerpres.

UPDATE „Sunt oameni care, pur şimplu, au rate la bănci, la case, ce trebuie să facă? Să-şi ia viaţa sau cum trebuie să procedeze? Puteau să amâne măririle de salarii, nu să facă scandal şi să scoată lumea în stradă. Dacă nu se rezolvă cu greva de avertisment şi greva generală, putem merge spre acţionarea lor în justiţie şi chiar să ajungem la CEDO. E o bătaie de joc la adresa cadrelor medicale”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mircea Armenopol, asistent medical la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov.

Situaţia este dezastruoasă la spitalele de monospecialitate, completează şi Vasile Iuca, asistent medical la Spitalul de Psihiatrie Sibiu, unde din cei 500 de angajaţi, jumătate au avut leafa redusă pe luna martie. „Tot personalul auxiliar e nemulţumit. Medicii din spital nu ne susţin pentru că ei câştigă 16.000 de lei dar noi rămânem în mână cu 1.800 - 2.000 de lei. Au fost scăderi salariale cuprinse între 300 şi 1.700 de lei, asta ne-a făcut să venim la miting. Au mărit pompieristic salariile numai la medici şi la o parte din asistenţii medicali”, a completat liderul sindical.

Vor grevă generală în Sănătate

„Hoţii, hoţii”, au strigat, de mai multe ori, cei prezenţi în Piaţa Victoriei. Revolta liderilor sindicali a ajuns, într-un final, la urechile guvernanţilor, o delegaţie formată din câţiva lideri Sanitas fiind invitată la discuţii cu reprezentanţi ai Executivului. „Regulamentul de sporuri e foarte bun doar că el nu poate fi aplicat. Realitatea din spitale este că creşterile salariale sunt o minciună sfruntată. De fapt, vorbim de scăderi”, a explicat preşedintele Sanitas, Leondard Bărăscu. „Nu vrem salarii speciale, vrem salarii umane”, au scandat cei prezenţi joi în Piaţa Victoriei din Capitală.

O infirmieră de la Spitalul Bagdasar Arseni, care lucrează pe secţia de anestezie terapie intensivă, spune că salariul său a scăzut cu 35%. „Mi-a scăzut salariul, lucrez într-o secţie de reanimare, se lucrează în nişte condiţii deosebite. Nemulţumirea ne scoate în stradă. Noi ce putem face? Avem şi noi familii, rate la bănci. Din ce plătim?”, s-a plâns femeia. Un fochist de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) Alfred Rusescu, spune că şi sporul de 5%, adică 90 de lei, i-a fost tăiat.

„Lucrez ca fochist de 20 de ani, la subsol, fără lumină naturală, fără aerisire, fără ventilaţie. Am avut un spor de 5% pe care mi l-au luat. Când vin ploi abundente ne inundă în subsol. În ianuarie am luat mai puţin cu 100 de lei faţă de luna decembrie. În martie, cu mai multe ore suplimentare, mi-a scăzut salariul în loc să crească. Lucrez cu cazan pe păcură, în mizerie. Din acest motiv era spor de toxicitate. Dacă se face grevă generală sunt dispus să ies”, a povestit Prundaru Marian, fochist la IOMC.

UPDATE Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală, nemulţumiţi de scăderile salariale. O delegaţie a sindicaliştilor Sanitas a intrat în Guvern pentru negocieri.

UPDATE O infirmieră în vârstă de 52 de ani a leşinat, joi, în timpul mitingului Sanitas din Piaţa Victoriei, femeia primind îngrijiri medicale. Femeii, care lucrează ca infirmieră la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Polizu, i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza căldurii, în timpul protestului Sanitas din Piaţa Victoriei, fiind dusă la o ambulanţă din imediata apropiere.

UPDATE În Piaţa Victoriei se află aproximativ 8.000 de manifestanţi.

GALERIE FOTO

UPDATE În Piaţa Victoriei se află aproximativ 6.000 de manifestanţi.

UPDATE Ne-au scăzut salariile cu 800 de lei, sporurile pe martie s-au acordat la nivelul minim în spital, deşi avem mari probleme cu asistenţa medicală. Nu au fost în ultimii ani aşa mari tensiuni cum sunt acum. Colegii mei sunt dispuşi să mergem spre greva generală.  Am strâns semnături şi inclusiv medicii ne sprijină”, a declarat asistenta şefă de pe secţia de oftalmologie de la Spitalul Judeţean Tulcea.

UPDATE Mitingul organizat de SANITAS este în plină desfăşurare. Peste 3.000 de protestatari se află deja în Piaţa Victoriei.

Sindicaliştii sunt veniţi din toate colţurile ţării. Ei au pancarte cu mesaje precum „nu vrem salarii speciale, ci salarii umane“.
 

Organizatorii protestului estimează că se vor aduna 10.000 de oameni.

„Mitingul va începe la ora 11.00, sunt aşteptaţi membri ai sindicatului din întreaga ţară, deja unii dintre colegii noştri sunt pe drum pentru că vin din Baia Mare sau din alte zone îndepărtate de Capitală. Estimăm că vor fi cel puţin 10.000 de persoane”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.

„Mitingul va începe la ora 11.00, sunt aşteptaţi membri ai sindicatului din întreaga ţară, deja unii dintre colegii noştri sunt pe drum pentru că vin din Baia Mare sau din alte zone îndepărtate de Capitală. Estimăm că vor fi cel puţin 10.000 de persoane”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas. 

Pe lângă nemulţumirile legate de salarizare, sindicaliştii susţin că trebuie lucrat la regulamentul de sporuri, cel care a şi dus la scăderile de venituri începând cu luna martie, managerii de spitale fiind puşi în situaţia de a acorda sporuri minime. Afectaţi sunt în special angajaţii din spitalele aflate în suborinea Ministerului Sănătăţii, mai notează sindicaliştii. 

La rândul său, preşedintele Sanitas, Leondard Bărăscu, a anunţat că s-a decis declanşarea grevei generale în Sănătate pe 11 mai iar pe 7 mai va fi organizată o grevă de avertisment. Decizia referitoare la proteste a fost luată la finalul şedinţei Consiliului Naţional al federaţiei.

Legea salarizării a dus la conflicte în echipa medicală

„Din păcate ducem discuţia la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi şi vreau să vorbim despre cine şi cât câştigă, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii îl plimbă la televizor că are un venit decent, creşterea salarială nu acoperă nici inflaţia de până în 2022. Să vorbim serios despre legea salarizării, şi nu doar cu exemple care vin în avantajul guvernanţilor", a mai arătat Pope. 

El a făcut apel la ministrul Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze.

„Unii dintre managerii aleg să spună că sindicatul este de vină, cum alege şi ministerul. Fac un apel la doamna Ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze, nu sindicatele sunt de vină. Regulamentul de sporuri este decent, problema este că nu îl putem aplica, acea constrângere în 30% ne împiedică astăzi să acordăm colegilor noştri din toate spitalele sporuri echitabile", a adăugat liderul sindical.
 

image

FOTO: Claudia Spridon

image

FOTO: Claudia Spridon

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite