Misterioasa execuţie a viceprimarului din comuna Joseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Csala Zsolt (42 de ani) a fost împuşcat, vineri noaptea, în casa lui de vacanţă din satul Borzont, judeţul Harghita. Localnicii cred că este vorba despre o reglare de conturi, la Joseni fiind binecunoscute scandalurile pe tema retrocedării pădurilor şi a afacerilor ilegale cu lemn.

Sătenii din Joseni au aflat cu groază vineri noapte că viceprimarul comunei, Csala Zsolt, a fost împuşcat. Potrivit vecinilor, bărbatul a venit, îndupă-amiază acelei zile, la casa sa de vacanţă pe care o avea în satul Borzont, unde i-au fost aduşi mai mulţi puieţi de brad, el ajutând la descărcarea acestora.

Citiţi şi:

Viceprimarul din Joseni, ucis după 11 ani în fruntea Primăriei

Dosarul viceprimarului din Joseni, Csala Zsolt - verdict: crimă!


Mai mulţi tineri din Târgu-Mureş, cazaţi în apropiere, au auzit împuşcături, ei fiind audiaţi, imediat după incident, de anchetatori. Interesant este faptul că martorii au declarat că au auzit patru împuşcături, iar pe corpul lui Csala Zsolt au fost găsite doar trei leziuni de glonţ. Una dintre lovituri a fost în coapsă, iar celelalte două în piept. Lângă trupul viceprimarului ar fi fost găsite trei tuburi de cartuşe. Deocamdată, probele sunt foarte puţine.

Telefon de ajutor

Surse judiciare susţin că Zsolt şi-ar fi sunat prietenul care i-a adus puieţii de brad pentru a-i veni în ajutor. Se pare că el i-ar fi spus, în maghiară, „Vino repede să mă ajuţi! Am probleme".

Criminalişti de la Bucureşti

Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Harghita, Lucia Airinei, a precizat, sâmbătă, că este exclusă varianta sinuciderii, find vorba despre o crimă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a precizat că există un cerc de suspecţi şi că au fost audiate mai multe persoane în acest dosar. În ajutorul autorităţilor judeţene au fost trimise, de la Bucureşti, mai multe echipe de criminalişti de la Inspectoratul General al Poliţiei (IGPR). Locul crimei este încercuit, iar jandarmii interzic accesul în zonă.

Iubit de localnici

Casa de vacanţă din satul Borzont, locul crimei



Viceprimarul Csala Zsolt era iubit de sătenii din Joseni. Oamenilor nu le-a venit să creadă că s-a putut întâmpla o asemenea tragedie chiar în ajunul Paştelui. Primarul din Joseni, György István, este şocat de tot ce s-a întâmplat: „A fost pur şi simplu măcelărit. Este ca şi cum fratele meu ar fi fost ucis", a spus şi edilul, care a făcut echipă cu viceprimarul Csala mai bine de 11 ani.

„Era un om foarte de treabă. Cu toată lumea stătea de vorbă şi îşi oferea ajutorul, dacă existau probleme. Acum, toată lumea din sat este speriată. Anul trecut, pe 21 aprilie, tot într-o vineri, a mai fost un scandal. Unul dintre liderii comunităţii, Pal Emeric, care tot spunea şi la şedinţele Consilului Local Joseni că se fură pădurile şi există o mafie, a fost bătut în casa lui de persoane mascate, rămase neidentificate. Eu zic că o legătură cu uciderea lui Csala Zsolt tot trebuie să fie. Oamenii sunt speriaţi de ce mai urmează. Toată lumea vorbeşte de cele întâmplate. Duminică dimineaţă, la biserică, şi preotul a zis că avem o tragedie de Paşte. Dar, să ştiţi că în Joseni există şi oameni care se bucură de această întâmplare", a declarat pentru „Adevărul" Laczko Sandor.

În urmă cu un an, fostul deputat UDMR Dezideriu Garda şi Pal Emeric, unul dintre liderii comunităţii din Joseni, au rupt tăcerea asupra afacerilor ilegale cu lemn din zonă. Cei doi au făcut dezvăluiri despre dificultăţile şi problemele pe care le-au întâmpinat, despre presiunile incredibile la care au fost supuşi, precum şi despre afacerile ilegale cu lemn din zonă.

După publicarea articolului într-un ziar central, Pal Emeric a fost bătut de trei indivizi mascaţi.

Afaceri cu lemn

Csala Zsolt avea 42 de ani, era căsătorit şi avea doi băieţi. Viceprimarul era acţionar la o firmă care construieşte case din lemn pentru export. În aceste condiţii, cei din zonă cred că nu este întâmplătoare această tragedie, fiind binecunoscute scandalurile pe tema retrocedărilor de păduriş şi exploatările ilegale de lemn, De aceea, şi anchetatorii cred că este posibil să fie vorva despre o reglare de conturi.

Retrocedări cu scandal

Localitatea Joseni a devenit cunoscută pentru scandalurile retrocedărilor suprafeţelor de pădure. Lemnul din această zonă a fost, în mai multe rânduri, mărul discordiei între anumite grupuri cu interese de afaceri pe acest segment.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite