Misoginismul – cel mai periculos duşman al progresului!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fiecare poză cu conducerea partidelor politice din România este o enigmă pentru oricine o priveşte: unde sunt femeile?!

Dar propria experienţă mă ajută să explic fenomenul, după ce, ani la rând, m-am confruntat cu misoginismul din politică. De aceea, pot spune că, indiferent de competenţă, femeile politician au doi adversari redutabili în drumul lor către succes profesional: percepţiile învechite şi politicienii misogini. Da, Partidul Naţional Liberal, la fel ca toate partidele politice din România, nu este străin de misoginism!

Un pantof cu toc determină cu repeziciune încadrarea politicianului femeie în tiparul misogin al „femeii parvenite”. Deseori, orice trăsătură de feminitate este suficientă pentru a descalifica o femeie politician. Calităţi precum „profesionalism”, „competenţă”, „talent”, „inspiraţie”, „instinct politic” îi sunt negate!

Şi aşa ajungem la statistică. Potrivit Global Gender Gap Index 2021, calculat de World Economic Forum, la categoria care măsoară puterea politică a femeilor, România se situează pe poziţia 129 din 155 de state analizate, întrecând Republica Democratică Congo cu 0.001 puncte. Reamintesc că suntem la coada clasamentului european în ceea ce reprezintă reprezentarea politică a femeilor. Singurul capitol la care româncele sunt lideri europeni este munca casnică!

Nu se poate vorbi despre progres, atunci când 50% din populaţia unei ţări este subreprezentată în cel mai important şi valoros exerciţiu democratic, anume procesul decizional politic. Prăpastia dintre aspiraţiile noastre europene la egalitate de gen şi realitatea politică românească se lărgeşte: doar 17% femei deputate şi senatoare în Parlamentul României; în vreme ce media parlamentelor naţionale din Uniunea Europeană este de 39,5%!

Devine din ce în ce mai clar că avem nevoie de un efort concertat al tuturor forţelor politice dacă vrem ca egalitatea de gen să devină realitate şi în România. Şi avem o oportunitate de neratat! În paralel cu recuperarea post-pandemică, România trece printr-o tranziţie la adevăratul liberalism. Guvernul Cîţu finalizează, în sfârşit, tranziţia precară de la mentalităţile comuniste la piaţa liberă şi democraţie autentică.

Acum este momentul pentru a pune femeile şi în centrul politicilor noastre! Pentru asta e nevoie urgentă de legislaţie care să asigure echilibrul de gen în procesul decizional politic: abilitarea sistemelor şi aranjamentelor electorale, adoptarea cotelor electorale, partide politice incluzive şi instituţii sensibile la echilibrul de gen, finanţare politică, sprijinirea organizaţiilor societăţii civile!

Politica românească ar avea mult mai mult de câştigat dacă nu ar exista discriminare de gen. Atribute inerent feminine, precum capacitatea de multi-tasking, o orientare naturală către îngrijire, empatie, soluţionarea paşnică a conflictului, diplomaţie etc., ar ridica gradul de calitate al profesiei de politician!

Este calea sigură pentru o societate dezvoltată, o viaţă politică prosperă şi o democraţie sănătoasă! Iar soluţia este să ne eliberăm de sistemele patriarhale care ne ţin în loc şi să construim viitorul în care echilibrul de gen reprezintă normalitate.

Spre progres!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite