Mioara, o prinţesă părăsită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cealaltă parte, Petre nu suflă niciun cuvinţel în apărarea Mioarei, căci ar însemna că trebuie să se caute şi el niţel prin portofel. Cum ziceam, fostul prim-ministru se comportă ca regii de odinioară.

Dacă Petre Roman ar fi fost, să zicem, regele Franţei şi s-ar fi hotărât să-şi refacă viaţa, putea să-i lase fostei sale soţii măcar un palat. Aşa se proceda, de pildă, pe vremea lui Henric al IV-lea. Când acesta s-a despărţit de regina Margareta (Margot, pentru cititorii lui Dumas), i-a pus la dispoziţie, ca reşedinţă, castelul Usson din Auvergne. Sigur, gestul monarhului nu era unul altruist. El voia doar să se asigure că fosta consoartă, celebră mai ales datorită legendarului farmec, dar şi talentului de intrigantă, se află sub control.

În România zilelor noastre, deşi n-ai zice, divorţul unui om de stat pare să semene cu al unui os domnesc. Cel puţin din punct de vedere imobiliar. Iată-l pe dl Roman părăsindu-şi, la bătrâneţe, domiciliul conjugal. Se întâmpla în 2008. Galant, fostul prim-ministru îi lăsa Mioarei Roman ditamai viloiul în Primăverii. Dar ce să vezi? Viloiul nu-i proprietate personală, nu poate fi lăsat moştenire, fiind o locuinţă de protocol, închiriată de la RAAPPS. Ba mai mult, familia Roman ocupa ilegal, de opt ani, acest spaţiu. Dintr-un motiv extrem de simplu: capul familiei nu mai deţinea nicio funcţie oficială.

Zilele trecute, o ştire măruntă ne anunţa că Judecătoria Sectorului 1 a decis ca fosta nevastă de premier să evacueze imobilul de pe strada Gogol şi să plătească vreo 370.000 de euro, reprezentând chiria restantă şi penalităţile. Pentru că, am uitat să precizez, dna Roman n-a mai achitat nicio factură în ultimii trei ani. A continuat să se lăfăie însă într-o casă de 400 de metri pătraţi (cam cât zece garsoniere confort I) şi într-o curte de 1.800 de metri pătraţi, fără să scoată un leu din buzunar!

Explicaţiile date instanţei de pârâtă sunt de-a dreptul halucinante: n-a mai plătit nimic pentru că statul trebuia să-i calculeze o chirie de cel mult 270 de lei. Adică 15% din pensia ei „amărâtă" de 1.800 de lei pe lună. Tupeul e total! Carevasăzică, fosta prinţesă comunistă (fiică de nomenclaturişti şi noră de cominternişti) are pretenţia să dea, pe un palat aflat în cel mai scump cartier al Capitalei, cam cât dă un student pe-o cameră în gazdă. Evident, nici vorbă să-şi mai achite datoriile din urmă, cum sunt obligaţi să facă alte milioane de români, pe care Fiscul îi urmăreşte până-n pânzele albe, pentru sume de mii de ori mai mici.

De cealaltă parte, Petre nu suflă niciun cuvinţel în apărarea Mioarei, căci ar însemna că trebuie să se caute şi el niţel prin portofel. Cum ziceam, fostul prim-ministru se comportă ca regii de odinioară, care făceau cadou câte un palat chiar şi amantelor, nu doar soţiilor. Cu singura diferenţă că, pe atunci, monarhul putea spune, netulburat, „Statul sunt eu!" La noi, dl Roman n-a fost personificarea statului decât pentru câteva minute, în '90, în rândul femeilor de la Apaca. Restul e istorie!

Sabin Orcan este redactor-şef ediţii locale ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite