Minorităţile sexuale taxează UDMR pentru proiectul de lege care condamnă „propaganda homosexuală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine:Facebook / MozaiQ
Imagine:Facebook / MozaiQ

O asociaţie pentru apărarea drepturilor minorităţilor sexuale din România condamnă demersul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care a anunţat că va depune un proiect de lege pentru a interzice aşa zisa „propagandă homosexuală” prin deputatul UDMR Zakarias Zoltan.

„Iniţiativa domnului Zakarias ne îngrijorează şi ne alertează privind degradarea discursului public şi a cadrului legislativ faţă de persoanele LGBT. Noi suntem hotărâţi să luptăm împotriva oricărei iniţiative legislative menite a ne limita drepturile, inclusiv în stradă” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Asociaţia spune că la 20 de ani de la dezincriminarea homosexualităţii în anul 2001, o iniţiativă homofobă şi transfobă precum cea propusă de deputatul UDMR Zakaria Zoltan nu ar face decât să ne întoarcă în timp, la o vreme când Articolul 200 interzicea „propaganda homosexuală”.

„Cerem responsabilitate din partea partidelor politice şi respingerea oricărei iniţiative menite a demoniza şi marginaliza comunitatea LGBT din România, pe model ungar sau polonez” se arată în comunicatul Asociaţiei MozaiQ.

România, în prag de infringement pe subiectul drepturilor gay

Asociaţia arată că un astfel de proiect de lege, care copiază o iniţiativă similară a premierului ungar Viktor Orban, ar avea ca scop demonizarea comunităţii LGBT din România, precum şi restrângerea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei, cu efecte directe asupra democraţiei din România.

„România se află astăzi la coada Europei în materie de drepturi LGBT, fiind una dintre ultimele ţări din UE care nu recunoşte sub nicio formă cuplurile gay, nici măcar parteneriate civile. În acest moment proiectele de legalizare a parteneriatelor civile zac în Parlament, fără niciun fel de voinţă politică a trece. România a fost condamnată anul acesta de două ori la CEDO pentru că nu a respectat dreptul la întruniri al persoanelor LGBT în anul 2013, şi pentru că încalcă dreptul la viaţă intimă şi de familie al persoanelor LGBT”, se arată în documentul citat. 

Asociaţia reaminteşte că în continuare Comisia Europeană analizează începerea procedurii de infringement împotriva României pentru neimplementarea unei decizii din 2018 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cazul Adrian Coman, românul căsătorit în Belgia cu un cetăţean american căruia nu i se recunoaşte dreptul de şedere de către statul român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite