Minorităţile, cu burta pe carte: un sfert dintre romii români sunt analfabeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii, deficitari la educatie
Romii, deficitari la educatie

Un sfert dintre romii din România sunt analfabeţi din cauza abandonului şcolar şi a nivelului scăzut de participare şcolară, ponderea fiind de două ori mai mare decât în Bulgaria, rezultă dintr-un studiu realizat de Fundaţia Soros şi prezentat miercuri în Bucureşti.

Rata de analfabetism în rândul romilor din România este, potrivit iniţiatorilor studiului, alarmantă,în condiţiile în care doar 12 la sută dintre romii din Bulgaria, tot o nouă ţară membră a Uniunii Europene, au declarat că nu ştiu să citească şi să scrie, în timp ce în Spania doar nouă la sută dintre romi sunt analfabeţi, iar în Italia, 16 la sută.

Informaţiile sunt cuprinse în raportul "Romii din România, Bulgaria, Italia şi Spania, între incluziune socială şi migraţie. Studiu comparativ", coordonat de Fundaţia Soros România în cadrul proiectului "EU Inclusive. Transfer de date şi competenţe privind integrarea pe piaţa muncii a romilor între România, Bulgaria, Italia şi Spania".

Cercetarea oferă informaţii atât despre situaţia romilor din cele patru ţări analizate, cât şi despre situaţia romilor români şi bulgari, imigranţi în Italia şi Spania.

În ceea ce priveşte migraţia, 85,6 la sută dintre romii bulgari şi 67,6 la sută dintre romii români migraţi în Italia au indicat găsirea unui loc de muncă drept principalul motiv pentru plecarea din ţară. Procente de peste 50 la sută sunt întâlnite şi în cazul migranţilor romi în Spania, ţară în care peste 60 la sută dintre romii bulgari şi români au beneficiat de consiliere pentru găsirea unui loc de muncă.

Opţiunile privind destinaţia pentru romii din Bulgaria şi România care doresc să migreze sunt diferite, Spania reprezentând principala destinaţie menţionată de către romii din România (35 la sută dintre cei care au intenţia de a călători), urmată de Franţa (21 la sută). Bulgarii manifestă o preferinţă mai mare pentru Grecia şi Germania (câte 22 la sută), urmată de Spania (20 la sută).

Studiul identifică şi diferenţe majore între ţările analizate, în ceea ce priveşte şomajul în rândul romilor.

Rata cea mai scăzută se înregistrează în Spania (36,4 la sută), urmată de Italia (37,3 la sută), România (48,6 la sută) şi Bulgaria (58,7 la sută).

"Peste 93 la sută dintre copiii romi români din Spania şi 94 la sută dintre copiii romilor bulgari aflaţi în aceeaşi ţară sunt cuprinşi în sistemul educaţional. O situaţie similară se regăseşte şi în rândul migranţilor romi români şi bulgari în Italia, unde procentele copiilor care urmează cursurile unei şcoli sunt de 87 la sută, respectiv 94 la sută. Acest aspect reprezintă o evoluţie pozitivă a integrării romilor în Spania şi Italia, mai ales având în vedere ca din totalul romilor români din Italia, mai mult de 60 la sută nu au nici măcar nivelul elementar de educaţie", se arată în studiu.

Iniţiatorii raportului de cercetare precizează că datele au fost culese folosind eşantioane reprezentativ statistic pentru populaţiile de romi din fiecare din cele patru ţări (Bulgaria, Italia, România şi Spania) şi eşantioane exploratorii pentru romii migranţi în Italia şi Spania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite