Minorii vor fi audiaţi în camere speciale, la Cluj şi Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierea copiilor victime sau autori ai unor fapte penale ar putea avea loc în camere speciale, pentru a-i proteja şi a evita expunerile repetate în cadrul unui proces, primele săli urmând să fie funcţionale în Cluj şi Craiova, printr-un proiect iniţiat de FONPC.

Proiectul "Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor" vizează îmbunătăţirea practicilor existente în România în instrumentarea cauzelor cu minori în cadrul procedurilor judiciare, este implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi finanţat de Ambasada Franţei în România şi Organizaţia "La Voix de l’Enfant" Franţa.

Iniţiatorii proiectului îşi propun să asigure un mediu prietenos, securizant, netraumatizant pe parcursul desfăşurării procedurilor de audiere a copilului victimă sau autor de fapte penale, prin crearea şi utilarea specifică a două săli de audiere, formarea profesională a specialiştilor care intervin în audierea unui minor (ofiţer de poliţie, asistent social, psiholog, procuror, judecător) şi crearea unui model de lucru a acestor specialişti în echipe unitare multidisciplinare.

În cadrul proiectului au fost stabilite două centre pilot, respectiv Craiova şi Cluj-Napoca, unde vor funcţiona primele camere speciale, în vederea evitării audierilor repetate ale copilului pe parcursul unui proces şi al retraumatizării lui prin obligarea la expunerea repetată a unor experienţe negative.

În cadrul proiectului a fost organizată o sesiune de lucru în care profesionişti din Franţa, Bulgaria şi Republica Moldova au prezentat autorităţilor române cadrul legislativ şi experienţa în domeniul audierii copiilor din ţările lor.

Specialiştii români au susţinut înfiinţarea unor camere speciale pentru audierea minorilor implicaţi în proceduri judiciare şi au subliniat necesitatea existenţei unor proceduri clare şi unitare de audiere, precum şi a unor echipe multidisciplinare specializate.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat că o justiţie adaptată copiilor, înainte şi după procedurile judiciare, ar trebui să preocupe toţi factorii de decizie de la nivel european.

"Aceasta va permite audierea copilului în condiţii favorabile lui, astfel încât să-i respectăm interesul superior", a spus Philippe Gustin.

Secretarul general de la Ministerul Justiţiei, Alexandra Şinc, a salutat abordarea practică a acestui proiect şi formarea profesioniştilor din Cluj şi Dolj în echipe multidisciplinare şi interinstituţionale.

Preşedintele Asociaţiei Federative "La Voix de l’Enfant" Franţa, Martine Brousse, a explicat că audierea minorului în Franţa se realizează în primul rând pentru a proteja copilul, pentru evitarea revictimizării, audierea este înregistrată video şi este un element de probă în cadrul procesului penal.

"Este extrem de important ca aceste săli să fie accesibile tuturor actorilor care intervin într-o cauză cu minori", a spus preşedintele FONPC, Bogdan Simion.

El a precizat că prin acest proiect se urmăreşte respectarea standardelor europene de audiere a minorului, urmând să fie formulate recomandări de ameliorare a cadrului legislativ şi a practicilor de audiere a minorului în România.

Următoarea etapă a proiectului prevede discuţii cu specialiştii de la nivel local pentru a se stabili în cadrul cărei instituţii va funcţiona camera specială pentru audierea minorilor, până în prezent stabilindu-se doar că activitatea acesteia va fi coordonată de către direcţiile pentru protecţia copilului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite