Ministrul Vlad Voiculescu: „E nevoie de politici de sănătate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu susţine că nu ştie numărul real al medicilor care lucrează în sistem FOTO Inquam Photos
Vlad Voiculescu susţine că nu ştie numărul real al medicilor care lucrează în sistem FOTO Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că instituţia pe care o conduce va acorda o atenţie deosebită colectării de date. Asta pentru a putea pune bazele unei strategii pentru forţa de muncă din Sănătate. Reacţia vine după ce Voiculescu a precizat că nu cunoaşte numărul exact de medici care îşi desfăşoară activitatea în România.

„La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obţinute au fost diferite. E vorba despre statisticile ministerului, ale Colegiului Medicilor şi ale Institutului Naţional de Statistică. În ceea ce priveşte costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienţi, în ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret că decontările serviciilor din Fondul de Asigurări de Sănătate de multe ori nu acoperă costul real al serviciului respectiv”, se arată într-o declaraţie de presă făcută de Voiculescu. 

Potrivit acestuia, există momente de criză în care spitalele, de exemplu, rămân fără fonduri. „Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategică absolut necesară care a fost amânată prea mult timp. Acelaşi principiu este valabil şi pentru formularea unor politici de sănătate care, în actuala arhitectură a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare, care să justifice necesitatea şi amploarea lor”, spune Voiculescu.

„Corupţia din Sănătate e un cancer”

Şeful de la Sănătate a făcut o radiografie dură a sistemului sanitar românesc, la doar o lună de la numirea sa în funcţia de ministru. A vorbit, deschis, despre corupţia din Sănătate şi a explicat că efectele ei sunt asemănătoare cu cele ale cancerului subliniind că sistemul are nevoie de „chimioterapie”.  „Este pur şi simplu un cancer. Şi probabil că cura la un cancer este mai degrabă cu chimioterapie care să reducă tumora, după care să încerci să operezi. Asta cred că se poate face”, a declarat Vlad Voiculescu. 

„Nu ştim câţi medici avem, câte gărzi fac”

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia nu doar asupra corupţiei din sistem, ci şi asupra lipsei de organizare, prezentă nu doar în instituţia pe care o conduce ci şi în spitale şi cabinete medicale. „În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România. Nu ştim. Nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim câte gărzi se fac, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim de ce o operaţie costă mai mult într-un loc şi mai puţin în altul din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu exactitate”, a explicat Vlad Voiculescu. 

„Sistemul este o feudă de sus până jos”

Ministrul a menţionat că oamenii se aşteaptă la o schimbare. „Ţara asta are deja probleme majore pe diferite specialităţi medicale. Oamenii pleacă pe capete”, a completat ministrul Sănătăţii, adăugând că viaţa sa s-a schimbat complet din momentul în care a acceptat portofoliul Sănătăţii. „De fiecare dată când mă duc dimineaţa la birou, mi se pare că e ceva ireal. Primul cuvânt care îmi vine în minte când mă gândesc la sistemul de sănătate este <<feudal>>. Este o feudă de sus până jos. Şi într-un sistem feudal este mai puţin vorba despre oameni — oameni buni, oameni răi — este vorba despre sistem, despre păstrarea privilegiilor”, a conchis Voiculescu.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite