Ministrul Sănătăţii spune că din 2014 hemofilia va fi o prioritate naţională în Strategia de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivel mondial, unul din 10.000 de bărbaţi suferă de hemofilie FOTO Arhivă Adevărul
La nivel mondial, unul din 10.000 de bărbaţi suferă de hemofilie FOTO Arhivă Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că hemofilia va fi prioritate naţională în Strategia de sănătate începând din 2014, şi urmează să fie înfiinţat Comitetul Naţional pentru Hemofilie şi să se asigure accesul egal al pacienţilor la o terapie de substituţie eficientă şi performantă.

Eugen Nicolăescu, Consorţiul European de Hemofilie şi Asociaţia Română de Hemofilie au semnat vineri parteneriatul „Hemofilia, o prioritate pentru Sănătatea Publică din România”, în cadrul Conferinţei Europene de Hemofilie.

„Am semnat acest acord cu dorinţa de a transmite un semnal puternic de seriozitate în ceea ce priveşte preocuparea Ministerului Sănătăţii pentru bolnavii de hemofilie. Vă asigur că în centrul politicilor noastre de sănătate stă pacientul, iar protocolul pe care l-am semnat astăzi demonstrează modul în care vom lucra - transparent şi în dialog continuu”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă emis sâmbătă.

În cadrul conferinţei, ministrul Sănătăţii a declarat că va fi înfiinţat Comitetul Naţional pentru Hemofilie şi se are în vedere evaluarea şi dezvoltarea Registrului Naţional al pacienţilor cu hemofilie. Mai mult, acest a precizat că va avea în vedere şi elaborarea ghidurilor clinice pentru tratarea hemofiliei la domiciliu.

„Hemofilia va fi prioritate naţională în Strategia naţională de sănătate începand cu anul 2014, iar Ministerul Sănătăţii va lua toate măsurile legislative necesare în vederea asigurarii accesului egal al bolnavilor cu hemofilie din Romania la o terapie de substituţie eficientă şi performantă”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

Parteneriatul are în vedere stabilirea unei mecanism de colaborare şi consultare în domeniu, luând în considerare situaţia bolnavilor cu hemofilie din România şi necesitatea sincronizării cadrului naţional la recomandările Comisiei Europene, precum şi direcţiile strategice de acţiune în domeniu, a mai spus ministrul.

Protocolul prevede, printre altele, crearea unui grup de lucru format din câte un reprezentant de la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Comisia de hematologie a MS şi Asociaţia Română de Hemofilie, care se va întruni trimestrial pentru analiza şi evaluarea situaţiei bolnavilor cu hemofilie, în vederea identificării măsurilor adecvate pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite