Adevărul Live. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Nu mă aşteptam să găsesc în secolul XXI mizeria pe care am găsit-o în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste trei sferturi din managerii de spitale nu ar avea ce să caute în sistem, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Adevărul Live. „Totul ţine de management”, a spus oficialul, care a demarat o serie de controale inopinate, chiar şi în miez de noapte, în unităţile sanitare publice din ţară.

Verificările nu se vor opri aici, atrage atenţia şefa de la Sănătate, care nu s-a declarat surprinsă de mizeria pe care a descoperit- o în unele instituţii de sănătate în care ajung pacienţii români. Surpriza a avut-o însă atunci când a constatat că, în ciuda majorărilor salariale, personalul medical este blazat şi lipsit de speranţa că lucrurile se vor

îndrepta în Sănătate. 

„Fiind manager în două spitale, ştiu ce trebuie să facă managerul, ştiu ce trebuie să facă echipa. Când vorbim despre act medical, vorbim de echipa completă – despre

asistenta medicală, infirmiera. Până la urmă, dacă medicul face foarte bine o operaţie iar pacientul e infectat că nu menţinem  igiena, atunci lucrurile sunt compromise. Nu mă aşteptam să găsesc în secolul XXI ce am găsit. Ce m-a dezamăgit cel mai tare a fost blazarea”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Potrivit oficialului, dacă spitalele în care au fost găsite probleme majore îşi vor pierde acreditarea sau vor fi declasificate, acest lucru va reprezenta o palmă nu doar pentru autorităţile locale, cât şi pentru bolnavii de acolo. „Atunci când iei un certificat care atestă că spitalul e sigur din punct de vedere al îngrijirilor, trebuie să ai responsabilitate”, a completat Pintea

 

„Acreditarea spitalelor nu are o legătură cu finanţarea. Eu consider că vina este şi a direcţiilor de sănătate publică din judeţele respective. 

Nu prea avem epidemiologi, avem asistenţi şefi, avem directori de îngrijiri. Trebuie să înţelegem că atunci când luăm un certificat care atestă că spitalul este sigur din punct de vedere al îngrijirilor, trebuie să ai responsabilitate”, a completat Sorina Pintea. 

Există o reală lipsă de medici

Potrivit acesteia, se va discuta despre planuri de control ale direcţiilor de sănătate publică. „Voi merge în controale repetate. Până la urmă e vorba despre siguranţa pacientului”, a precizat Pintea. 

„80% dintre manageri nu au ce căuta în sistem. Şi au dat concursuri. Avem un spital, avem o finanţare, bună-rea, avem oameni cu care să lucrăm. Managerul, dacă este un bun manager ştie să îşi facă o echipă performantă. Dar managerul trebuie să ştie să înveţe. Inclusiv şefii de secţie trebuie să înveţe”, a punctat ministrul Sănătăţii. 

Oficialul a mai adăugat că este vorba de 30 de ani în care cei din sistemul de sănătate şi-au bătut joc de sistem. „Vorbim despre spălatul pe mâini ca şi cum nu ar fi auzit nimeni despre asta. S-au băgat bani în aparatură care şi acum zace din păcate nefolosită. Sistemul suntem noi. Nu putem vorbi despre sistem ca şi despre ceva abstract”, a adăugat Sorina Pintea. 

Pe de altă parte, oficialul admite că există o reală lipsă de medici. „S-a discutat despre legea salarizării şi despre cei care lucrează în spitalele mici şi în spitalele mari. Tocmai de-asta nu am făcut, că trebuie şi spitalele mici să lucreze. E un complex, e greu, timpul este scurt, oamenii nu mai au răbdare. Ne împing şi pacienţii, trebuie să avem grijă de el”, a completat Pintea.

Despre contribuţia personală a pacienţilor

Ministrul Sănătăţii a spus că a revenit la Spitalul din Ploieşti, unde a fost în control inopinat în urmă cu câteva săptămâni şi a discutat problemele cu personalul de acolo. „Am început să vorbesc cu ei. Le-am prezentat şi ce va finanţa Ministerul Sănătăţii”, a spus Sorina Pintea, adăugând că medicii au diverse solicitări referitoare la aparatura medicală şi la investigaţii. 

„Încă nu mă gândesc să fac schimbări în direcţiile de sănătate publică. Vreau să le dau timp să îşi facă treaba. Înainte primeau un telefon pentru a avea grijă de un anumit spital. Nu monitorizăm, nu controlăm. Eu prefer să discut cu oamenii şi nu să dau amenzi. Când am venit la minister a trebuit să iau nişte decizii: am propus demiteri, am dat sancţiuni”, a precizat Sorina Pintea.  

„Casele judeţene fac contracte cu furnizori publici şi furnizori privaţi. Spitalul public mai are un act adiţional. Dacă tu ca şi pacient alegi să te tratezi la stat, plăteşti diferenţa dintre tariful stabilit şi cel real, dacă vrei să beneficiezi de servicii mai bune. Eu prin această ordonanţă de urgenţă modific legea sănătăţii, dar contractul cadru şi normele contractului cadru”, a spus Pintea. 

Noul contract cadru va intra în vigoare în luna iulie 

„E vorba de munca vie, echilibrul vine din finanţarea suplimentară. Am o problemă cu eficienţa centrelor de permanenţă, nu sunt centre de permanenţă în Constanţa, spitalul nu face faţă. Cu nordul litoralului am rezolvat pentru că primarul Năvodariului s-a mobilizat foarte bine, iar în Mangalia să vedem ce putem face”, a comentat Sorina Pintea. 

„Întotdeauna spun că o lege este perfectibilă. Celelate categorii de personal, exceptând medicii şi asistenţii, vor beneficia de majorări treptat. Asta nu înseamnă că ceialalţi nu fac parte din echipă. Şi echipa contribuie la actul medical. Dar acesta a fost drumul la care am pornit atunci. Am avut o discuţie foarte civilizată cu sindicatelor, dar le-am zis să protesteze şi pentru mizeria din spitale. Nu putem cere tot timpul şi să nu oferim altceva în schimb”, a a declarat Pintea. 

Exodul a scăzut, spune oficialul. „A scăzut pentru că nivelul salarial este aproape de cel occidental. Lucrăm la simplificarea procedurilor celor care vin din Uniunea Europeană, pentru că îi dorim. În 2017 au solicitat certificate 2.700 de medici, iar în 2018, 2.200, e o diferenţă semnificativă. Nu ştim dacă toţi au plecat. Pe de altă parte, eu am putut să şi înţeleg că pentru medicii specialişti care au rămas în ţară - eu nu înţeleg de ce ai merge în străinătate. E vorba de mai mult - dotarea cu aparatură medicală. Unii zic sistemul. Cred că trebuie să învăţăm cuvântul respect. Discutăm de o oră despre ceea ce nu e bine în sistem, oamenii aceştia fac minuni în continuare. Cred că ar trebui să promovăm şi partea pozitivă a lucrurilor”, a explicat Sorina Pintea. 

„Eu am nevoie de medici foarte bine pregătiţi. Nu avem medici de familie suficienţi. Am scos posturi la rezidenţiat, dar la noi medicina de familie are 3 ani de rezidenţiat, dar în Republica Moldova după facultate poţi fi medic de familie. Sunt decizii care nu ţin de ministru, ci de comisii care fac echivalările”, a completat Pintea. 

Raportare dublă a infecţiilor nosocomiale

Legat de infecţiile nosocomiale, Pintea a spus că important este să minimizezi efectul lor. „La noi nu se raportau, nimeni nu le raporta. Anul trecut s-au dublat. Aceste infecţii pot fi luate în spital şi pacientul, dacă nu respecţi procedurile, dă infecţia mai departe”, a declarat Pintea. 

Maternitatea Giuleşti şi Institutul Marius Nasta au gestionat corespunzător problema. „Am sistat activitatea. În momentul în care ai 45 de copii infectaţi, aş fi făcut exact la fel. N-a fost bine pentru mine dar pentru pacienţi a fost bine”, a completat oficialul. 

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite