Ministrul Sănătăţii: Sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic şi corupt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, înainte de a fi înlocuit de un ministru politic FOTO Eduard Enea
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, înainte de a fi înlocuit de un ministru politic FOTO Eduard Enea

Administraţia este punctul cel mai slab al sistemului de sănătate, sistem care nu este atât de subfinanţat cât haotic, corupt şi lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor, a scris ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că diferenţa în sistemul de sănătate nu o va face partidul care va da noul ministru, ci o vor face medicii şi asistentele, societatea civilă şi administraţia locală. 

„Diferenţa o vor face medicii oneşti care ştiu în ce fel de sistem vor să lucreze şi sunt dispuşi să lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civilă şi jurnaliştii care ştiu să ceară, să caute adevărul şi care ştiu să critice acolo unde este cazul ... şi sigur, administraţia - la nivel central si local. Aici, în administraţie este punctul cel mai slab al acestui sistem ... aici trebuie începută orice reformă reală”, arată postarea lui Vlad Voiculescu.

Ministrul mai spune că „nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi”, întrucât „sistemul nu este atât de subfinanţat pe cât este de haotic, de corupt şi de lipsit de mecanisme de control care să asigure siguranţa pacienţilor şi a medicilor; medicii tineri nu pleacă doar din cauza plăţii, o fac pentru că au de ales între a pleca şi a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfacţiile meseriei nobile pe care au ales-o”.

Vlad Voiculescu mai spune că reformele începute şi schimbările implementate îşi vor arăta efectele, iar discuţia despre sănătate şi promisiunile făcute în campanie, chiar şi parţial implementate, o să aducă îmbunătăţiri.

"Mecanismele de transparenţă (ex. publicarea contractelor de achiziţii, noul mecanism de feedback al pacienţilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor etc.) şi cele anti-coruptie (hotline anti-corupţie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet şi alte măsuri din Strategia Naţională Anticorupţie) deja implementate la MS în ultimele luni ar putea - cu o supraveghere stricta din partea societăţii - să îşi arate efectele mai devreme decât ne aşteptam. Manageri selectaţi în urma unui concurs public şi corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima dată pe criterii obiective, cu participarea medicilor români din străinatate, investiţiile în spitalele regionale pregătite cu bani europeni de către Banca Europeană de Investiţii şi celelalte proiecte începute au şansa să schimbe la faţă sistemului de sănătate din România”, a precizat Voiculescu.

Totodată, acesta încheie spunând că, deşi bulgărele reformei a pornit, nu există garanţii, iar fiecare dintre noi poate schimba lucrurile în bine. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite