Ministrul Sănătăţii, noi reglementări  referitoare la îngrijirea pacienţilor cu arsuri grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Pacienţii cu arsuri grave vor fi transportaţi mai eficient în străinătate şi li se va asigura un personal calificat, susţine ministrul Sorina Pintea. În acest sens, Ministrul Sănătăţii a elaborat două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pacienţilor cu arsuri grave.

Ministrul Sorina Pintea a elaborat două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pacienţilor cu arsuri. Ministrul consideră că odată cu aprobarea celor două proiecte de acte normative nu vor mai exista sincope privitoare la transferul şi tratarea pacienţilor arşi.

Conform datelor comunicatului, cele doua documente care reglementează transferul în străinătate şi îngrijirea marilor arşi, respectiv „Ordin pentru înfiinţarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave” şi „Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri” se află în transparenţă decizională, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

În comunicatul dat de minister se precizează faptul că primul proiect de Ordin reglementează condiţiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri.

„Proiectul prevede ca transferul în străinătate să se facă numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arşi conform  prevederilor  Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijire bolnavilor cu arsuri şi numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arşilor grav de la nivel naţional sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U. Comisia, care va analiza dosarul medical al pacientului  şi va stabili daca este necesar transferul acestuia în străinătate,  este formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Şef linie de gardă ATI şi medicul Şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. Această comisie se întruneşte în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului.  Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinătate se transmite Ministerului Sănătăţii - Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienţilor cu arsuri la servicii medicale prin asigurarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arşi”, se arată în comunicat.

„Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce priveşte transferul pacienţilor cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz  nou , cea mai buna decizie să fie luata rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementari, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem  de tratament al marilor arşi ”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Potrivit datelor comunicatului, al doilea proiect de Ordin propune ca „recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfăşoare în secţia de Medicină Fizică şi de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în alte secţii de Medicină Fizică şi de Recuperare, în ambele situaţii asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea medicală a pacienţilor cu arsuri grave”.

În acelaşi proiect mai este reglementat şi ca în centrul pentru arşi care asigură îngrijiri pentru copii să aibă medici specializaţi în pediatrie şi chirurgie pediatrică.

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii transmit că cele două proiecte au fost elaborate specialişti în ATI, chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu consultarea reprezentanţilor pacienţilor care au suferit arsuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite