Ministrul Sănătăţii: „Rata de transmitere a noului coronavirus e de 1,4. Pregătim un proiect de lege” - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat vineri că mergem spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, precizând că avem în continuare focare. El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a se conforma recomandărilor Curtii Constituţionale.

„Dacă am recomandat şi recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, am văzut că se respectă din ce în ce mai greu. Avem un început de transferuri de pacienţi în terapii intensive, avem un număr scăzut de locuri pentru pacienţi la terapie intensivă”, a menţionat Nelu Tătaru.

Tătaru: „Izolarea rămâne de bază”

Ministrul Sănătăţii a făcut un apel la menţinerea distanţării fizice.

„Referitor la deciziile CCR şi motivarea în care se specifică că necesită nişte clarificări, ţin să precizăm că lucrăm la un proiect şi avem nevoie de implicare activă. Tot ce ţine de carantină rămâne în continuare ca recomandări Interpretarea particulară sau personală a acestor decizii poate duce la efecte nedorite. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare, să rămână de bază izolarea timp de 14 zile, e măsura care a dus la rezultatele pe care le-am avut. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi, rămâne de bază”, a afirmat Tătaru.

Nelu Tătaru a a subliniat că până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu.

„Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme, suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră tocmai pentru a putea gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, cele vechi. Ţine doar de noi în respectarea acestor reguli”, a precizat ministrul.

Asimptomaticii, externaţi pe propria răspundere

Referitor la pacienţii asimptompatici, Tătaru a precizat că se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul, şi pacientul îşi asumă acea externare.

„Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative”, a explicat el.

În ceea ce priveşte noi măsuri de relaxare şi redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătăţii a afirmat: „Suntem la 3 săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la 3 săptămâni unde o parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite