Tudose, despre refuzul vaccinării: Când condamni copilul la moarte, nu ştiu în ce măsură mai sunt drepturi părinteşti. Directori de DSP-uri, demişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose FOTO Adevarul
Mihai Tudose FOTO Adevarul

Premierul Mihai Tudose a criticat, miercuri, în termeni foarte duri refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii, el vorbind chiar despre decăderea din drepturile părinţeşti. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, va prezenta miercuri un raport privind situaţia vaccinării la solicitarea premierului Mihai Tudose. Mai mulţi directori de DSP-uri au fost schimbaţi din funcţie.

UPDATE „Ministrul Sănătăţii a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi sănătate publică ai direcţiilor de sănătate publică din următoarele judeţe: Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov. În cazul celorlalţi directori de direcţii de sănătate publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris”, se arată într-un comunicat de presă. 

UPDATE Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care i-a prezentat raportul privind vaccinarea copiilor. Documentul va fi făcut public.

Conform unor surse oficiale, ministrul Sănătăţii i-a prezentat, miercuri, la Guvern, premierului raportul privind situaţia vaccinării copiilor şi graficele de implementare pentru perioada următoare. „Decizia premierul este ca raportul să fie făcut public rapid, ceea ce va face Ministerul Sănătăţii”, au precizat aceleaşi surse.

Conform surselor citate, este posibil ca raportul să fie urmat şi de unele demiteri, cel mai probabil la nivelul direcţiilor de sănătate publică. Premierul, care i-a solicitat ministrului Sănătăţii să înceapă o campanie susţinută pentru a convinge pe toată lumea de necesitatea vaccinării copiilor, a fost întrebat ce părere are despre faptul că sunt părinţi care refuză să îşi vaccineze copiii.

„Din punctul meu de vedere personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea şi pune în pericol inconştient viaţa copilului, decide el asupra copilului, dacă face sau nu poliomielită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ce înseamnă servicii sociale, protecţia copilului... Alţi părinţi sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte mult mai puţin grave. Când un părinte îşi condamnă copilul practic la moarte, nu ştiu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părinteşti”, a afirmat Mihai Tudose.

Tudose: Nu îl demit pe Bodog nici azi, nici mâine

La remarca unui jurnalist că sunt şi medici care sunt împotriva vaccinării, premierul a replicat: „Nu ştiu dacă aceia sunt chiar doctori”. De asemenea, Tudose a precizat că ministrul Sănătăţii a finalizat raportul privind vaccinarea şi că nu îl va demite pe acesta. „Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a ţinut să precizeze premierul.

Premierul a precizat că ministrul Bodog l-a sunat că este gata raportul pe care i l-a cerut şi urmează să se întâlnească la Guvern.

„Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt acele vini. Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a replicat premierul.

Părinţi care refuză vaccinarea

Şeful Executivului vrea să ştie ultimele raportări referitoare la epidemie, de unde importă România vaccinuri şi în ce măsură aceste seruri ajung la medicii de familie, dar şi care este rata de refuz a părinţilor şi motivele pentru care aceştia nu doresc să-şi imunizeze copiii.

Totodată, Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti au stabilit şi un calendar pentru recuperarea la vaccinare a copiilor neimunizaţi.

Directorul general al DSPMB , dr Cristina Pelin, a declarat pentru News.ro că există câteva zeci de părinţi care au refuzat vaccinarea. „Din raportările medicilor de familie rezultă că ar fi câteva zeci de copii nevaccinaţi pentru că părinţii lor au refuzat vaccinarea. Medicii le explică părinţilor, dar dacă ei refuză vaccinarea nu pot fi obligaţi”, a spus şeful DSPMB.

Rujeola a mai produs un deces, s-a ajuns la 32 de morţi

După ce rujeola a mai produs un deces, numărul de morţi ajungând la 32, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să prezinte un raport referitor la informarea pe care a făcut-o în rândul populaţiei cu privire la importanţa vaccinării copiilor.

În funcţie de acel raport, premierul va decide dacă Bodog va fi sau nu remaniat, au arătat surse guvernamentale citate de Mediafax. 

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, până vineri, este de 8.246, fiind înregistrate 32 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit INSP, cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei, la o persoană în vârstă de 29 de ani, imunocompromisă, din judeţul Dolj. Persoana a fost confirmată serologic cu rujeolă în luna februarie 2017, iar în luna iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice care a fost confirmată prin identificare virală (encefalită subacută mioclonică rujeoloasă).

Cele 32 de decese au fost înregistrate astfel: opt în judeţul Timiş, şase în Arad, şapte în Dolj, trei — Caraş Severin, câte un deces în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.

Vinerea trecută erau înregistrate 8.017 de cazuri de rujeolă, în creştere cu 370 faţă de săptămâna anterioară, când au fost raportate 7.647, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite