Ministrul Sănătăţii: Nu exclud ca un prim caz de infectare cu Omicron să existe deja în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Ministrul Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a COVID-19  ar fi putut ajungeîn România. Alexandru Rafila a specificat faptul că ar putea fi vorba de persoane infectare care au revenit în ţară din zone zone roşii, dar nu pe rute directe.

„Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit prin terţe ţări şi nu ştim despre ei”, a transmis Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă populaţia ar trebui să se sperie de noua tulpină iar răspunsul acestuia a fost că „nu ştim încă”. 

„Nu cunoaştem elemente legate de patogenitatea similară sau diferătă faţă de a tulpinii Delta sau a celei originale. Nu cunoaştem nici modul cum cum anticorprii obţinuţi după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanţi şi dacă protecţia oferită de vaccin sau de trecerea prin sau sunt diferite faţă de ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile clasice”, a mai  explicat ministrul Sănătăţii. 

Totodată, acesta a anunţat că săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat un set de măsuri care să limiteze răspândirea variantei Omicron.

„Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat - şi premierul s-a implicat direct în discuţie - cum putem şi noi să adoptă, nişte măsuri în consonanţă cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule şi în România”, a adăugat Alexandru Rafila. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite