Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să schimbe actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actuala conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant ar putea fi demisă FOTO Adevărul
Actuala conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant ar putea fi demisă FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că nu este mulţumit de actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant şi că va trebui să se "umble" şi la această instituţie, în contextul reorganizării ministerului pe care îl conduce. Totodată, Nicolăescu a precizat că bugetul de anul trecut pentru transplant nu a fost consumat.

„Din punctul meu de vedere, noi asigurăm anul acesta măcar nivelul anului 2012. Dacă va fi nevoie, din fondurile ministerului, vă aduc aminte că noi avem acele fonduri proprii care vin din taxa de viciu. De acolo avem nişte sume şi, dacă va fi nevoie, suplimentăm Programul de transplant. Să dea Dumnezeu să fie atâţia donatori şi poată să se facă atâtea transplanturi cât e nevoie", a explicat demnitarul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că Agenţia Naţională de Transplant nu are un management competent. „Va trebui să umblăm şi la această agenţie, ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni", a menţionat el.

Referitor la situaţia de la Institutul de Transplant din Târgu Mureş, în sensul de a acorda personalitate juridică instituţiei, ministrul Sănătăţii a spus că discuţia pe acest subiect este veche.

„Le-am spus să facem o evaluare, poate în partea a doua a anului, ca să vedem dacă într-adevăr temerile lor sunt justificate sau nu. În acest moment, cred că o modificare nu se impune ca fiind necesară. Dar, dacă viaţa ne va dovedi că ei au dreptate, o vom face", a mai spus ministrul.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, afirma anul trecut că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat „abuziv, având la bază argumente hilare".

Cardul de sănătate ar putea să funcţioneze în timp foarte scurt

În ceea ce priveşte cardul de sănătate, Nicolăescu a anunţat că acesta ar putea să înceapă să funcţioneze „în timp foarte scurt", Imprimeria Naţională angajându-se ca din mai-iunie să livreze câte un milion de carduri pe lună, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în emisiunea „După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Nicolăescu a ţinut să sublinieze că, de la preluarea mandatului, a făcut demersuri pentru funcţionarea cardului de sănătate, în acest sens având întâlniri cu Casa de Asigurări, căreia i-a transmis tot ce era necesar, şi încheind contractul cu Imprimeria Naţională.

Producţia pentru toate cardurile de sănătate ar putea dura 18 luni. Ministerul Sănătăţii va cumpăra 20 de milioane de astfel de carduri. Valoarea unui card va fi de 2,2 euro, bani pe care îi va achita ministerul.

Ministerul Sănătăţii are atribuţii şi instrumente „amputate”, spune Nicolăescu

Tot în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, ministrul a explicat că instituţia pe care o conduce a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente "amputate", precizând că legislaţia trebuie modificată.

„Nu neapărat că mă nemulţumeşte. E o constatare, pe de o parte, şi pe de altă parte, sigur că trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă", a explicat ministrul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că, în aceste condiţii, este clar că trebuie făcute modificări în legislaţie. „Eu nu spun să centralizezi, eu spun să poţi să-ţi realizezi atribuţiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuţii, dar cu instrumente amputate", a spus demnitarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite