Ministrul Sănătăţii admite că în România există mai multe tulpini Covid-19, după ce trei sibieni s-au reinfectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Nelu Tătaru confirmă că există mai multe tulpini de coronavirus, inclusiv în România.
Ministrul Nelu Tătaru confirmă că există mai multe tulpini de coronavirus, inclusiv în România.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus despre cei trei sibieni care s-au reinfectat cu coronavirus că singura concluzie la care au ajuns specialiştii ar fi că există tulpini diferite. Tătaru a menţionat că la fel se întâmplă şi în cazul gripei, pentru care vaccinul este tetravalent „pentru patru tulpini bănuite”.

„Grupul ştiinţific de la nivelul Ministerului Sănătăţii, echipele de specialişti din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri şi una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiţi-vă, şi atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

„Sunt mutaţii şi mutaţii la nivel genomic, la nivelul acestui virus şi atunci trebuie să acţionăm ca atare. Specialiştii bănuiau şi bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini şi le vedem şi componenţa genomică”, a mai spus Tătaru.

Trei sibieni au fost reconfirmaţi luni cu COVID-19, prezentând simptome diferite faţă de prima infectare.

„Pacientul are anticorpi, vorbesc atât de acest caz, care a fost cel mai grav, dar şi de celelalte două, mai uşoare. Are anticorpi, faţă de prima infecţie, lucru care confirmă faptul că a trecut de acea boală şi că a creat anticorpi care ar fi trebuit să fie protectivi. Dar protecţia nu o poate asigura faţă de o tulpină de virus diferită”, spune medicul şef al Secţiei Clinice de Boli Infecţioase de la spitalul judeţean din Sibiu, Victoria Bîrluţiu.

Situaţia celor trei sibieni contrazice ideea conform căreia pacienţii odată infectaţi obţin imunitate a coronavirus pentru o perioadă mai lungă de timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite