Ministrul Sănătăţii afirmă că refugiaţii ucraineni pot beneficia de asistenţă medicală primară pentru bolile cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că autorităţile române vor asigura asistenţă medicală refugiaţilor ucreaineni pentru bolile cronice.

Autorităţile sanitare verifică inclusiv boli eradicate pe teritoriul României dar pentru care în Ucraina a existat o acoperire vaccinală redusă. De aceea se pune mare atenţie pe depistarea unor boli precum rujeola, poliomielita sau difteria. Este posibilă şi vaccinarea refugiaţilor pentru evitarea răspândirii acestor boli.

"Noi avem trei categorii de asistenţă medicală pe care putem să o oferim în acest moment: asistenţă medicală generală pentru refugiaţi care beneficiază de acelaşi tip de îngrijiri ca şi pacienţii români - prezentarea la medic în momentul de faţă şi examinarea şi tratamentul sunt posibile pentru că în momentul în care ajung la un medic primesc un cod unic de identificare, există o aplicaţie dezvoltată de CNAS. Asta este un element. Al doilea element este legat e includerea în programele naţionale de sănătate pentru anumite boli grave şi aici aş face trei referiri: e vorba despre pacienţi infectaţi HIV; pacienţii care au tuberculoză şi pacienţii cu afecţiuni oncologice. Am reuşit să punem la punct inclusiv o structură care să gestioneze pacienţii cu afecţiuni oncologice care ştiţi că înseamnă tratamente mai dificil de administrat, în anumite condiţii, sigur sunt anumite probleme dacă nu există elemente legate de dosarul pacientului. (...) Pentru tuberculoză avem inclusiv teste de diagnostic rapid şi diagnostic molecular care sunt achiziţionate prin contribuţia de la Fondul Global, un fond care gestionează multe programe din multe ţări, inclusiv din România în domeniul tuberculozei şi infecţiei HIV", a spus Rafila, la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite