UPDATE Ministrul Sănătăţii, acuzat de „fake news” medical. A susţinut că există o corelaţie între timpul petrecut cu părinţii şi cazurile de autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emigraţia românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii de către Victor Costache FOTO Mediafax
Emigraţia românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii de către Victor Costache FOTO Mediafax

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a fost criticat dur pentru o declaraţie în care a susţinut că există o corelaţie între timpul petrecut de copii cu părinţii şi cazurile de autism. Asociaţiile din domeniu subliniază că nu există niciun studiu serios care să susţină această legătură. Ministrul Sănătăţii a susţinut că declaraţiile lui au fost scoase din context, şi că probleme copiilor cu autism nu ar trebui să facă parte din jocul politic.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a catalogat drept „regretabil” faptul că „ declaraţiile privind asigurarea terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost scoase din context şi folosite în lupta politică”

„Este regretabil că declaraţiile ministrului Sănătăţii, Victor Costache privind asigurarea terapiilor pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist au fost scoase din context şi folosite în lupta politică. Sănătatea nu trebuie să fie târâtă în jocul politic, cu atât mai puţin copiii cu anumite afecţiuni şi părinţii acestora. Pentru o corectă informare a publicului, a părinţilor care au copii cu tulburări din spectrul autist, precizăm că ministrul Sănătăţii a explicat prevederile noilor modificări legislative care urmează a fi luate şi care vin în sprijinul acestor persoane. Astfel, pentru prima data sunt create premisele existenţei unui program dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, aşa cum a fost solicitat şi de reprezentanţii pacienţilor, care vor conduce la o monitorizare directă a serviciilor specifice acordate şi la asigurarea unui număr de 5 ore pe saptamână de terapie aplicată, ca activitate conexă actului medica”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Emigraţia românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii, chiar de către ministrul sănătăţii, Victor Costache, într-o conferinţă transmisă susţinută alături de ministru Educaţiei.

Acesta a subliniat faptul că „există o corelare între această afecţiune (n.r. autism) şi timpul care este petrecut de părinţi cu copiii la vârste fragede”. 

„Cred că avem foarte putine centre şi specialişti în domeniul autismului, nu aş putea să vă spun care sunt în domeniul public şi care sunt în domeniul privat. Este foarte important ca aceşti copii să fie trataţi corect.Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, al plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. E o colerare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copii la vârste fragede şi atunci trebui să creştem capacitatea noastră ca ţară de a trata astfel de afecţiuni”, a declarat Victor Costache.

Nu există nici un studiu serios care să susţină afirmaţiile domnului ministru

 Ana Dragu, psiholog clinician şi preşedintele Asociaţiei Autism Europa a reacţionat imediat la declaraţiile oficialului, subliniind faptul că niciun studiu serios în domeniu nu susţine această corelaţie.

„Ca urmare a declaraţiei ministrului sănătăţii, Victor Costache, potrivit căruia ”există o corelaţie între autism şi timpul petrecut de părinţi cu copiii la vârste fragede”, şi, pe cale de consecinţă, ”datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism” fac următoarele precizări:

• Tulburările din spectrul autist sunt tulburări de origine neurobiologică cu etiologie mulifactorială, cauzate de interacţiunea unor factori genetici cu factori de mediu şi care determină modificări neurobiologice la nivelul creierului. Atât cauzele genetice cât şi modificările la nivel cerebral sunt susţinute de mii de studii – autismul fiind una dintre cele mai studiate tulburări de dezvoltare, tocmai în contextual incidenţei crescute pe tot mapamondul, nefiind specifică României.

• Nu există nici un studiu serios care să susţină afirmaţiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacţiunea părinţi-copil. Nici măcar unul corelaţional.

• Lipsa interacţiunii cu mama sau o interacţiune disfuncţională cu părinţii, aşa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariţia tulburărilor de ataşament, un cluster cu totul diferit de tulburări.

• Interacţiunea părinţi-copil este semnificativă pentru majoritatea tulburărilor emoţionale care apar la copii, cele mai frecvente fiind însă tulburările de ataşament. Acestea apar frecvent la copiii din sistemul de protecţie (case de copii, orfelinate, etc.). În logica domnului Victor Costache (medic) aceste instituţii ar trebui să fie pline de copii diagnosticaţi cu autism.

• În cazul tulburărilor din spectrul autist, chiar dacă ambii părinţi îşi petrec semnificativ de mult timp cu copilul, aşa cum fac zeci de mii de părinţi români care nu au emigrat şi milioane de părinţi din toate ţările lumii, autismul nu se vindecă doar de pe urma interacţiunii familiale şi nici nu e cauzat de lipsa ei.

• Teoria ”Mamei Frigider”, creată psihiatrul de origine austriacă Bruno Bettleheim în anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru, a fost nu doar infirmată de literatura de specialitate, dar a cauzat enorm de mult rău, copiii fiind despărţiţi de părinţi şi supuşi diferitelor abuzuri. O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditată din cauza acuzaţiilor de tratament abuziv asupra pacienţilor aflaţi în îngrijirea lui precum şi datorită acuzaţiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum văzute de comunitatea ştiinţifică drept deosebit de dăunătoare şi nu există nici o scuză pentru vehicularea lor în spaţiul public, în 2020, cu atât mai mult în cazul unui demnitar ministru al sănătăţii, care este şi medic.

• Majoritatea copiilor cu autism sunt extrem de iubiţi, familiile lor se preocupă intens de ei şi se implică activ în procesul de recuperare şi integrare socio-şcolară, cheltuind sume imense lunar pentru ca pacienţii pentru care statul nu face nimic să beneficieze de terapie de recuperare la timp. În România, serviciile de recuperare/terapie pentru pacienţii cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderenţă în organizaţii nonguvernamentale, înfiinţate chiar de părinţii acestor copii, neemigraţi în străinătate, care au construit un sistem de servicii profesioniste în timp ce Statul Român continuă să doarmă sau să debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinţi care sunt acuzaţi indirect că îşi neglijează copiii.

Rugăm Ministerul Sănătăţii să îşi facă datoria faţă de această categorie de pacienţi şi să finanţeze corespunzător Programul Naţional de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an şi să asigure pacienţilor serviciile de terapie necesare recuperării şi pe ministrul sănătăţii să se informeze sau să găsească consilieri specializaţi care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienţi atât de greu încercate”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Asociaţia numită.

Potrivit analizei publicată în 2019 de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în România numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1147 în anul 2017. În privinţa autismului infantil numărul cazurilro înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017. Pentru autismul atipic, în 2008 erau înregistrate 523 de cazuri, iar în 2017 544, notează publicaţia Edupedu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite