Ministrul Muncii, Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Muncii vrea ca până în 2020 să nu mai fie copii în centre de plasament FOTO Arhivă Adevărul
Ministerul Muncii vrea ca până în 2020 să nu mai fie copii în centre de plasament FOTO Arhivă Adevărul

Până în 2020 nu trebuie să mai existe copii în centre de amplasament. Acesta este unul dintre obiectivele Ministerului Muncii, anunţat duminică de ministrul de resort, Rovana Plumb, aflat la o întâlnire cu părinţi şi copii la Muzeul Satului din Capitală, cu ocazia Zilei Copilului. Potrivit UNICEF, aproape 320.000 de copii români trăiesc în sărăcie absolută, iar 50% dintre cei care cresc în instituţii sunt acolo din cauza acestui fenomen.

„Investiţiile în copii înseamnă investiţii în viitorul ţării. Suntem aproape să finalizam strategia pentru voi, pentru drepturile voastre. Pentru implementarea ei, avem nevoie de ajutorul părinţilor, bunicilor şi al tuturor celor care au experienţă în domeniu", a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în mesajul către cei mici, la  întâlnirea organizată cu ocazia Zilei Copilului la Muzeul Satului din Bucureşti.

Rovana Plumb a adăugat că are două obiective majore legate de copii, unul care ar trebui finalizat imediat, iar celălalt, până în 2020. 

„Obiectivul până în 2020 este să nu mai avem copii în centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediată, este să nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani în instituţii", a precizat demnitarul.

Ministrul Muncii le-a mai transmis copiilor şi părinţilor că încearcă să găsească soluţii şi pentru reducerea sărăciei, scopul final fiind acela de a avea „copii sănătoşi şi educaţi".

Cu acelaşi prilej, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a transmis un mesaj copiilor din centre şi spitale, celor rămaşi singuri acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate, precum şi „copiilor fericiţi şi mai puţin fericiţi", spunându-le tuturor că astăzi, pentru că este ziua lor, ea şi-ar dori să fie toţi fericiţi.

Gabriela Coman a făcut referire şi la strategia ce vizează copilul până în 2020, precizând că aceasta are patru obiective majore: asigurarea unor servicii de calitate şi a accesului pentru toţi copiii la acestea, atenţia sporită pentru copiii vulnerabili, combaterea violenţei împotriva celor mici şi asigurarea dreptului la opinie pentru toţi copiii.

Preşedintele ANPDCA a mai spus că scoaterea copiilor din instituţiile de tip vechi până în 2020 trebuie să se facă prin reintegrarea lor în familiile biologice, prin adopţie sau prin crearea de servicii alternative care să fie cât mai apropiate de mediul familial.

Sărăcia este principalul motiv pentru care unii copii ajung să fie instituţionalizaţi, consideră Gabriela Coman. Ea a precizat că unul din trei copii din România este afectat de sărăcie şi că principalele probleme sunt în familii, acestea trebuind să fie susţinute să-şi tină copiii acasă.

UNICEF: Jumătate dintre copiii instituţionalizaţi sunt în această situaţie din cauza sărăciei

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a precizat că ţara noastră, în ultimii 23 de ani, a înregistrat progrese semnificative privind protecţia copiilor. Astfel, dacă în 1990 erau 100.000 de copii instituţionalizaţi, în prezent mai sunt 24.000, iar numărul deceselor înregistrate înainte de vârsta de cinci ani a scăzut de la 16.000 la 3.000 în 2012.

Pe de altă parte, Sandie Blanchet a remarcat că şcolarizarea şi sărăcia rămân probleme importante.

„Rata de înscriere în învăţământul preşcolar a copiilor între trei şi şase ani a crescut de la 54% în 1990 la 77% în 2010. Trebuie să recunoaştem, totuşi, că încălcarea drepturilor copilului rămâne o preocupare constantă în România. A sosit momentul accelerării reformelor. Aproximativ 320.000 de copii trăiesc în sărăcie absolută, aproape 400.000 nu merg la şcoală în fiecare zi, iar alţi 62.000 sunt separaţi de familiile lor. 50% dintre copiii din instituţii sunt acolo din cauza sărăciei", a arătat reprezentantul UNICEF în România.

Blanchet a mai spus că reînfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) demonstrează că, din nou, copiii sunt o prioritate pe agenda politică şi publică din România.

Cu acelaşi prilej, preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat că cei mici ajung în instituţii din cauze ce ţin de familia lor. 

„Soluţia este a se lucra cu sursa, respectiv cu familia. Familia lor trebuie susţinută, trebuie îndrumată, trebuie ajutată cu servicii la nivel local, astfel încât să poată fi capabilă să îşi ţină copiii. Până în 2020, ne-am dori ca toţi copiii care acum sunt în instituţii să trăiască într-o familie de permanenţă - a lor sau într-o familie de adopţie. Iar pentru cei pentru care nu se poate ajunge la această soluţie, aceştia să rămână în căsuţe mici, de tip familial, care să asigure un mediu cât mai aproape de cel din familie", a spus Gabriela Coman.

Preşedintele ANPDCA a mai precizat că acest lucru este posibil, iar instituţia pe care o conduce va sprijini autorităţile locale pentru a putea depune proiecte în cadrul fondurilor structurale, pe baza cărora să poată fi închise actualele instituţii şi să fie găsite soluţii pentru beneficiari.

Coman a adăugat că România a mai folosit acest model în urmă cu câţiva ani, însă, din păcate, acesta a fost greşit înţeles. „Construirea acestor case, pentru noi, nu este un obiectiv, ci o posibilitate de a ne asigura că scopul «pentru fiecare copil, o familie» poate fi atins", a explicat ea.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Sufletele bătrâne ale copiilor din centrele de plasament din România

“Dacă sunt mamă? Copiii mei sunt aici, la centru”, spune cu glasul tremurând de emoţie unul dintre specialiştii din cadrul Centrului pentru Copii cu Dizabilităţi “Sfânta Maria” din Vălenii de Munte. La fel ca în multe alte aşezăminte de acest fel, personalul nu este suficient pentru a face faţă numărului de copii care are nevoie de ajutor, iar salariile mici nu oglindesc o astfel de responsabilitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite