Ministrul Muncii: Multe ONG-uri sunt în prag de faliment, nu mai pot susţine din bani proprii proiectele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii nonguvernamentale, firme şi chiar sindicate sunt în pragul falimentului, pentru că nu mai pot susţine din bani proprii finanţarea proiectelor pe care le derulează pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Premierul Victor Ponta anunţa, la numai câteva zile după preluarea Guvernului, că are informaţii sigure despre intenţia Comisiei Europene de a suspenda fondurile pe POSDRU, din cauza numeroaselor nereguli descoperite în proiecte.

Au trecut două luni, fondurile nu au fost încă suspendate, dar acest risc se menţine, după cum a explicat ministru Câmpeanu.

Mariana Câmpeanu spune că, în cazul blocării finanţării europene, se va încerca reluarea până la sfârşitul anului, pentru a putea beneficia în 2013 de cele 1,3 miliarde de euro alocate anului viitor.

"Ar fi îngrozitor pentru România să piardă aceşti bani", a spus ministrul liberal.

Premierul avea o variantă mult mai pesimistă: dacă neregulile de la Autoritatea de Management POSDRU se dovedesc foarte grave, Victor Ponta avertiza c-ar putea prefera să reînfiinţeze instituţia şi să reia programul abia după o nouă avizare din partea Comisiei Europene.

Pe varianta aceasta, România ar fi pierdut cele 1,3 miliarde de euro corespunzătoare lui 2013.

Plăţi doar de la bugetul de stat

Într-o întâlnire recentă cu cei care derulează proiecte POSDRU, ministrul Câmpeanu a constatat că multe ONG-uri şi firme “sunt în prag de faliment, pentru că nu mai pot susţine din bani proprii aceste proiecte. Am făcut plăţi pentru sume restante de peste 80 de milioane de lei din bugetul de stat", a spus Câmpeanu.

Fiecare cerere de rambursare este verificată sută la sută, aceasta fiind o condiţie impusă de Comisia Europeană, potriivt ministrului.

După venirea Marianei Câmpeanu la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), s-a creat un serviciu special de constatare şi recuperare creanţe şi s-a dispus verificarea întregului personal care lucrează pe POSDRU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite