Ministrul Mediului a anunţat lansarea a două ghiduri pentru împăduriri şi reîmpăduriri/ Pentru împăduriri bugetul este de 500 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna, ministrul Mediului  FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Tanczos Barna, ministrul Mediului  FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat, marţi, lansarea a două ghiduri pentru împăduriri şi reîmpăduriri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), precizând că bugetul pentru împăduriri se ridică la 500 de milioane de euro.

Ministrul a declarat într-o conferinţă de presă, că aceste fonduri vor fi la dispoziţia atât a beneficiarilor publici, cât şi privaţi. 

„Cele două ghiduri care vor sta la baza absorbţiei celor 730 de milioane de euro din PNRR înseamnă, de fapt, regulile de cheltuire a fondurilor disponibile pentru împăduriri şi reîmpăduriri. Pentru împăduriri avem un buget de 500 de milioane de euro. Ghidurile se bazează pe o schemă de ajutor de stat care a fost notificată la Comisie şi a fost aprobată de Comisia Europeană. Cele 500 de milioane de euro vor fi la dispoziţia beneficiarilor publici şi privaţi, indiferent de tipul de proprietate a terenului pe care se face plantarea noii păduri, se pot finanţa aceste investiţii, deci beneficiarii sînt persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice publice sau de drept privat. Suprafeţele care pot fi împădurite sînt suprafeţe agricole sau suprafeţe degradate, terenuri agricole sau terenuri degradate. Ele pot face obiectul investiţiei”, a transmis ministrul Mediului.

Tanczos a precizat că pădurea nouă trebuie să aibă o suprafaţa minimă de 2,5 hectare. Ministrul a explicat că cheltuielile eligibile încep de la planul de împădurire.  „Proiectul tehnic de împădurire cuprinde cheltuielile de împrejmuire, de plantare, cheltuielile de întreţinere a plantaţiei, respectiv refacerea plantaţiei în perioada de valabilitate a PNRR-ului se pot finanţa şi cheltuielile de replantare, acolo unde, din cauză ade fenomene meteorologice sau din alte motive, sunt pierderi de puieţi care s-au plantat iniţial. Avem un set de costuri standard care sunt prevăzute în ghiduri. În acelaşi timp, după aceste activităţi de plantare, timp de 20 de ani beneficiarii acestor scheme de investiţii rămân beneficiari pe o nouă schemă aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă de guvernul actual, o schemă de sechestrare de carbon. Această sumă se va ridica la 456 de euro pe an pe hectar, o sumă care creşte atractivitatea programului finanţat prin PNRR”, a mai afirmat ministrul Mediului.

Politicianul s-a referit şi la al doilea ghid pentru reîmpăduriri. Finanţăm refacerea suprafeţelor forestiere, acolo unde fondul forestier a fost afectat de fenomene meteorologice şi acolo refacerea acestor suprafeţe se vor finanţa dintr-un buget de 100 de milioane de euro. Ghidul se bazează, la fel ca precedentul, pe o schemă de ajutor de stat notificată la Comisie şi aprobată şi se vor finanţa cheltuielile de replantare, de împădurire propriu zise, de întreţinerea plantaţiilor”, a mai transmis ministrul Mediului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite