Ministrul Educaţiei: UMF Târgu Mureş, o instituţie multiculturală cu programe în limba română, maghiară şi engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua facultate de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş este o instituţie multiculturală cu programe în limba română, maghiară şi engleză, a declarat, ieri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

"Facultatea de Medicină şi Farmacie, domeniul de licenţă Sănătate, are programe în limba română, limba maghiară şi în limba engleză. Astfel, specializarea Asistenţă medicală generală cu 50 de locuri, Medicină - 200 de locuri şi Farmacie - 75 de locuri au programe în limba maghiară", a explicat ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

De asemenea, o altă specilizare - Medicină, cu 50 locuri este în limba engleză. La acest program se pot înscrie atât candidaţi români, cât şi maghiari, a mai spus ministrul Cătălin Baba. La specializarea Moaşe, unde sunt 25 de locuri, programele sunt în limba română şi în limba maghiară. Capacitatea de şcolarizare va fi în proporţie de 50 la sută pentru limba română şi 50 la sută pentru limba maghiară, a explicat ministrul.

Proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG 966/2011 privind Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor sau programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu a fost pus, ieri, în dezbatere publică, pentru zece zile, pe site-ul Minsiterului Educaţiei.

Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Medicină Dentară, va avea 140 de locuri, şi aici capacitatea de şcolarizare fiind 50% pentru limba română şi 50% pentru maghiară.

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

Potrivit Ministerului Educaţiei, modificarea structurii UMF din Târgu Mureş se înscrie în preocupările ministerului pentru dezvoltarea statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, "în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională".

După ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, UMF Târgu Mureş va începe procedurile administrative pentru organizarea alegerilor şi numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, astfel încât să fie asigurată desfăşurarea în cele mai bune condiţii a procesului educativ la începutul anului universitar 2012-2013, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţine că prin înfiinţarea unei linii sau secţii în limba maghiară studenţii maghiari ar fi de fapt dezavantajaţi, întrucât numărul de locuri care ar fi scoase la concurs pentru ei ar trebui să scadă drastic, astfel încât să fie respectate standardele ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior-n.r.). Acestea prevăd că trebuie să existe un cadru didactic la cinci studenţi, însă acum sunt doar 124 de cadre didactice maghiare la 1.755 de studenţi maghiari.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite