Ministrul Cristian Diaconescu s-a delimitat de promovarile discriminatorii de la Inalta Curte

Presedintele Nicolae Popa s-a plans de supraaglomerarea Inaltei Curti, in conditiile in care completele de judecata nu au activitate in perioada 17 decembrie a.c. - 11 ianuarie 2005


Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, membru de drept in Consiliul Superior al Magistraturii, a plecat ieri de la sedinta acestui organism, dupa ce presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Nicolae Popa, si-a impus punctul de vedere referitor la numirea a inca 16 magistrati la ICCJ. Pentru cele 16 posturi vacante au depus cereri peste 80 de persoane, fara insa ca pentru toti sa fie intocmite rapoartele consultative. In aceste conditii, ministrul Justitiei a invocat inegalitatea de tratament dintre candidati, precum si faptul ca actualul CSM se afla la final de mandat, ceea ce pune anumite probleme legate de oportunitatea unor asemenea discutii. In replica, presedintele ICCJ a reluat lamentarile predecesorului sau Paul Florea referitoare la numarul mic al judecatorilor de la instanta suprema comparativ cu numarul mare de procese, aceasta in conditiile in care, incepand din data de 17 decembrie a.c. si pana pe 11 ianuarie 2005, - conform paginii de web a ICCJ - activitatea de judecata este aproape nula. Demersul lui Nicolae Popa a fost sustinut si de secretarul general al CSM, Dan Lupascu, interesat direct de aceste promovari, intrucat majoritatea candidatilor provin de la Curtea de Apel Bucuresti, fiind colaboratorii apropiati ai sai. Ceea ce a urmat a fost practic o bataie de joc, peste 20 de magistrati trecand ieri pe banda rulanta prin fata CSM-ului, fara a se putea vorbi de o audiere serioasa. Astazi, alti 50 de judecatori vor fi chemati "la vedere".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: