Ministrul Agriculturii: „Este greu de crezut că infectarea cu E.coli a apărut în comerţ. Continuăm controalele”. Încă un bebeluş va fi externat marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele pentru depistarea motivului care a dus la îmbolnăvirea gravă a zeci de bebeluşi din Argeş vor continua, după ce ieri bacteria E. Coli O26, care ar fi stat la baza infectării micuţilor a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, arată că vor continua controalele şi, în paralel, este aşteptat rezultatul testelor pentru alte 140 de probe prelevate.

Achim Irimescu, mai susţine că infectarea nu s-ar fi produs în comerţ, ci în procesul de producţie. Asta deşi personalul fabricii a fost găsit sănătos, în urma controalelor. 

”S-a verificat, iar personalul din fabrica respectivă este sănătos, deci nu e purtător de E-coli. Este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea, dar verificăm şi acolo”, a declarat Irimescu.

”În mod cert vom face şi alte controale. E logic, e normal. Noi am efectuat controalele respective la solicitatea Ministerului Sănătăţii, pentru că dânşii răspund de sănătatea umană, ANSVSA este reponsabilă cu siguranţa animalelor şi cu siguranţa alimentelor puse pe masa consumatorilor noştri”, a spus ministrul Agriculturii, prezent marţi la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.

Irimescu a precizat că s-au prelevat 337 de probe şi rezultatele au fost finalizare doar pentru 194 dintre acestea.

”Am fost informat că din cele 337 de probe prelevate la produsele lactate, la produse din carne şi la alte produse, am avut, ieri, rezultatul de la finalizarea testelor pentru 194 (...) din acestea au rezultat două elemente importante: s-a identificat escherichia coli la brânză, în lotul de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. Spunem cuvântul acesta -proaspătă- pentru că este vorba de lapte nepasteurizat şi din cauza aceasta veterinarii au mers la toate fermele care au furnizat laptele pentru că toţi specialiştii spun că aceasta este neapărat procedura care trebuie urmată. Şi, la un pui s-a prelevat eşantionul din frigiderul unei familii afectate şi era pui provenit din gospodăria respectivă, la Bacău”, a mai explicat Achim Irimescu.

Un număr de 62 de copii, dintre care 49 cu vârste mai mici de doi ani, sunt internaţi, marţi, în spitalele din Argeş, cu scaune diareice, între timp autorităţile din judeţ anunţând că ancheta epidemiologică arată că doi dintre copiii care s-au îmbolnăvit au mâncat brânză produsă de fabrica de lactate Brădet, de unde provine şi brânza în care a fost descoperită bacteria E.Coli.

Totodată, în 22 februarie o fetiţă de un an din Bacău a fost internată la Spitalul de Copii din Iaşi, fiind suspectă de sindrom hemolitic-uremic. În urma analizelor, s-a stabilit că fetiţa are E.coli enterohemoragic.

La Spitalul "Marie Curie" au murit, pe 4 februarie, o fetiţă de 11 luni, din Topoloveni, judeţul Argeş, pe 15 februarie, o altă fetiţă de un an, iar pe 16 februarie o a treia fetiţă, acestea având infecţie digestivă şi sindrom hemolitic uremic.

În acelaşi timp, cinci copii cu sindrom hemolitic uremic sunt internaţi în continuare la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, la Nefrologie, în starea cea mai gravă fiind copilul din Mioveni care a fost plimbat între spitale fără a i se pune un diagnostic timp de două săptămâni. 

Cel puţin un copil internat la "Marie Curie" a mâncat brânză de vaci de la firma Brădet

Conform medicilor de la Spitalul „Marie Curie”, cel puţin unul dintre bebeluşii internaţi în acest spital, externat între timp, a mâncat brânză de vaci de la firma Brădet. Alţi doi copii internaţi în continuare în spital au consumat brânză de la vaci de la o fermă din judetul Dolj şi de la un magazin din Câmpulung.

„Este vorba de 3 copii pe secţia de nefrologie. Trebuie să vă mai spunem că dintre aceştia unul va pleca astăzi acasă, deci practic vor rămâne numai doi copii care fac şi dializă peritoneală. Este vorba despre cei mai recent veniţi şi necesită în continuare acest tratament. Despre copilul care pleacă este unul dintre cei mai mici, a avut o evoluţie mai dificilă la început, în ultimul timp ne-am ocupat de readaptarea nutriţională. L-am reînvăţat să mănânce şi sigur că asta se vede de la o zi la alta şi asta se vede la copii pentru că au un tonus mai bun, au o figură mai plăcută, colaborează mai bine. Copilul din ATI despre care cu toţii ştim că a avut o evoluţie mai proastă la începutul bolii să spunem că se simte puţin mai bine, că înregistrează mici progrese, dar având în vedere complicaţii neurologice pe care le ştim de la debutul bolii, sigur că ne menţinem rezervaţi asupra a ceea ce se va întâmpla mai târziu”, a explicat, marţi dimineaţă, Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie a Spitalului "Marie Curie":

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite