Persoanele care au făcut COVID după prima doză pot continua schema de vaccinare după vindecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Cornel_Putan
FOTO Inquam Photos / Cornel_Putan

Imunitatea oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 începe să se dezvolte în maxim 14 zile după prima doză, timp în care ne putem infecta cu SAR-CoV-2.  Dar, chiar şi aşa, schema de vaccinare poate fi reluată după vindecare, fără reluarea primei doze însă.

„Imunitatea oferită de vaccinurile împotriva COVID-19 începe să se dezvolte la aproximativ 10-14 zile după prima doză. Prin urmare, în această fereastră de timp, sistemul imunitar nu este încă pregătit să lupte cu virusul. De aceea, este posibil ca o persoană să dezvolte COVID-19 la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin”, transmite Ministerul Sănătăţii.

ministerul sanatatii vaccin foto facebook

Conform sursei citate, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a aprobat deja instrucţiunea privind „vaccinarea în situaţii speciale”, cu vaccinurile Pfizer BioNTech şi Moderna. Aceasta include, printre alte situaţii şi cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19. În această situaţie, persoana va putea fi vaccinată cu doza de rapel, după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Ministerul Sănătăţii recomandă totuşi ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să îşi amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menţionate pot reduce eficacitatea vaccinului. Iar această recomandare se poate urma şi în cazul vaccinului AstraZeneca.

„Informaţiile sunt în concordanţă cu opiniile de specialitate şi recomandările organizaţiilor competente la nivel internaţional”,mai precizează sursa citată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite