Ministerul Sănătăţii va testa toţi dezinfectanţii folosiţi în spitale. Nu doar produsele Hexi Pharma sunt neconforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, vineri seara, că a extins testele de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unitatilor sanitare cu paturi. Recoltarea se va derula prin controale încrucişate, în unităţile sanitare unde au fost depistate neconformităţi. Nu doar produsele Hexi Pharma ar fi neconforme.

„Ministerul Sănătăţii, pe baza analizei situaţiei existente, a elaborat un plan de măsuri şi a decis ca primă etapă în acest sens extinderea în regim de urgenţă a prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea tuturor biocidelor folosite în cadrul unităţilor sanitare cu paturi. Acţiunea se va derula prin controale încrucişate în unităţile sanitare în care au fost depistate neconformităţi cu prilejul acţiunilor de control anterioare. Până în acest moment, au fost prelevate 133 de teste de sanitaţie din alte produse biocide utilizate de unităţile sanitare din 6 judeţe (Dolj, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Neamţ, Vrancea), dintre care 8 au fost neconforme'', se arată într-un comunicat al MS, potrivit agerpres.

Rezultatele complete vor fi făcute publice şi transmise tuturor factorilor de decizie împreună cu propunerile de măsuri care se impun.

Măsurile sunt parte a Planului Naţional de Control al Infecţiilor Nosocomiale demarat de Ministerul Sănătăţii, care îşi propune  o serie de măsuri legislative în materie, un plan adecvat de investiţii şi instruirea personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic şi control al infecţiilor nosocomiale.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică, vineri, o lista cu nu mai puţin de 50 de unităţi sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate de Direcţiile judeţene de Sănătate Publică (DSP).

Nu doar produsele Hexi Pharma au probleme

Potrivit tolo.ro, nu doar dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma ar fi neconformi. Faptul a fost confirmat de un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS) trimis redacţiei Gazeta Sporturilor.

„Nu doar produsele Hexi au probleme. Faptul că statul n-a verificat concentraţia ani de zile i-a făcut pe mai mulţi producători să trişeze”, au declarat surse pentru Gazeta Sporturilor, cu 12 zile în urmă.

Afirmaţia sursei este confirmată de un comunicat trimis de Ministerul Sănătăţii la cererea Gazetei Sporturilor.

”În 6 judeţe au fost făcute teste şi pentru biocide ale altor firme decît Hexi Pharma. Dintre cele 133 de teste făcute pe alte produse decît Hexi, 8 au ieşit neconforme”, a comunicat, potrivit tolo.ro, Ministerul Sănătăţii.

Protest spontan la Ministerul Sănătăţii. Hexi Pharma: „Nu negăm raportul care arată că dezinfectantul era diluat de zece ori”

Managerul Elias, despre scandalul dezinfectanţilor: „Stăm ca pe un butoi de pulbere. Nu sunt în siguranţă nici pacienţii, nici medicii“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite