Ministerul Sănătăţii a semnat un acord cu Federaţia Sanitas privind salarizarea şi condiţiile de muncă din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a semnat, luni, un acord de parteneriat cu Federaţia Sanitas, document care fusese asumat şi de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Concret, Bănicioiu se angajează să ia măsurile necesare pentru o salarizare corectă, pentru condiţii mai bune de lucru, dar şi pentru pacienţi.

Prin acordul de parteneriat, sindicaliştii Federaţiei Sanitas i-au cerut noului ministru al Sănătăţii să îşi ia angajamentul că va face demersurile necesare pentru a creşte veniturile angajaţilor din acest domeniu, pentru a le asigura condiţii mai bune la locul de muncă, dar şi condiţii mai bune pentru pacienţi.

„Prin acest acord cerem lucruri pe care orice sindicat le cere: condiţii mai bune în spitale, salarizare corectă şi să nu mai avem manageri de spital care nu au nicio legătură cu spitalul. Este momentul să nu mai fim traşi în piept, ca anul trecut. Pe lângă acord şi anexă, mai dorim comisii mixte, formate din responsabili din Ministerul Sănătăţii şi din Sanitas şi întâlniri periodice”, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, în cadrul Consiliului Naţional al federaţiei.

Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că problemele complexe ale membrilor Federaţiei Sanitas nu trebuie ignorate, precizând că sunt oameni cu salarii foarte mici, care depun o muncă foarte grea şi nerecunoscută la valoarea reală.

„Nu pot să fac promisiuni, şi nu le-am făcut nici lor promisiuni de care nu ştiu că pot să mă ţin”, a spus Bănicioiu.

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Sanitas Iaşi l-au avertizat pe ministru că pe 12 mai, de Ziua asistentului medical, sindicaliştii ieşeni vor veni la Bucureşti pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

„Până pe 12 mai, eu mă duc până la Iaşi. Cred că acolo sunt multe probleme, dincolo de problema salarială", le-a spus Bănicioiu sindicaliştilor ieşeni.

Ministrul a precizat că susţine deblocarea posturilor din sănătate, precizând că lucrează la un memorandum pe care îl va propune Guvernului.

„Însă toate aceste lucruri trebuie făcute în limita posibilităţilor pe care le avem. Mai grav de atât mi se pare faptul semnalat că şi posturile deblocate până acum au fost ocupate cum nu trebuie”, a mai spus ministrul.

Marius Sepi a spus că trebuie găsite soluţii şi pentru oprirea exodului medicilor şi asistenţilor medicali. El a precizat că prin acordul încheiat cu noul ministru se doreşte obţinerea unor garanţii foarte clare că dialogul va continua în aşa fel încât solicitările Federaţiei Sanitas să poată fi rezolvate.

Nu vrea ca decontarea serviciilor din spitalele private să fie făcută în 30 de zile

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, după Consiliul Naţional Sanitas, că nu este de acord cu propunerea din proiectul Contractului cadru privind decontarea în 30 de zile a serviciilor oferite pacienţilor în spitalele private, după ce au fost transferaţi din spitale publice.

Întrebat despre plata făcută spitalelor private atunci când se transferă cazuri care nu pot fi tratate în spitalele publice, ministrul Bănicioiu a spus că nu este de acord cu limita de timp prevăzută, respectiv 30 de zile.

„Nu, nu sunt de acord. Este o propunere. Personal şi punctual nu sunt de acord”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat ce ar însemna din punct de vedere financiar decontarea serviciilor pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în spitalul public şi se mută în sistemul privat, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Radu Ţibichi, a spus că, potrivit datelor contabilizate pe anul 2013, impactul nu este unul semnificativ.

„Este vorba de până într-o sută de cazuri. Să nu uităm că în contractul cu Casa de Asigurări sunt în acest moment 460 de unităţi sanitare cu paturi, din care numai 340 sunt publice. Având în vedere numărul de furnizori, având în vedere că mulţi dintre furnizorii privaţi au şi servicii medicale care nu sunt acoperite de sectorul public, trebuie să asigurăm un echilibru în toată această procedură de decontractare, astfel încât să fie acoperit necesarul de servicii pentru populaţia deservită”, a precizat Ţibichi.

Bănicioiu: Eu cred că Ministerul Sănătăţii a funcţionat rău cu trei secretari de stat

Nicolae Bănicioiu a mai precizat că majorarea la patru a numărului de secretari de stat la Ministerul Sănătăţii este justificată, având în vedere activitatea complexă, precizând că instituţia a funcţionat rău cu trei astfel de funcţii.

„Cred că cei patru secretari de stat, având în vedere cât de complex este ministerul şi activitatea pe care o facem, cred că sunt justificaţi. Nu cred că asta este problema. Eu cred că ministerul a funcţionat rău când a funcţionat cu mai puţini secretari de stat”, a spus Nicolae Bănicioiu, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor.

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de Hotărâre pentru modificarea HG 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, care prevede că „în îndeplinirea atribuţiilor sale, ministrul Sănătăţii este ajutat de patru secretari de stat, de un subsecretar de stat, de un secretar general şi de un secretar general adjunct”.

În prezent, potrivit Hotărârii de Guvern 144/2010, Ministerul Sănătăţii are trei secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general şi de un secretar general adjunct.

Secretari de stat la Ministerul Sănătăţii sunt Dorel Săndesc, Francisk Iulian Chiriac şi Răzvan Teohari Vulcănescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite