Ministerul Sănătăţii schimbă regulile de testare şi internare a pacienţilor cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii a schimbat regulile de testare şi internare a pacienţilor cu COVID-19
Ministerul Sănătăţii a schimbat regulile de testare şi internare a pacienţilor cu COVID-19

Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat un nou ordin prin care triajul în unităţile de primiri urgenţe se va face cu teste rapide pentru a se evita aglomeraţia. Totodată, asimptomaticii rămân acasă sub supravegherea medicilor de familie.

Noul act normativ mai prevede că medicii de familie vor avea un chestionar standard pe care-l vor aplica fiecărui bolnav de COVID-19. 

Pacienţii care au şi boli cronice asociate vor fi internaţi în spitale dacă au forme moderate sau severe de boală. Cei cu sechele post-COVID-19 după externare  - dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice - vor trebui monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi în servicii de specialitate, cu controale regulate. 

Noul act normativ prevede că pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepţia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

Pentru triajul simptomaticilor, la UPU s-a creat cadrul legal pentru utilizarea testelor de detecţie a antigenelor SARS CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face si recoltare pentru RT-PCR. 

Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolaţi imediat în zonele Covid, iar cei cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menţinuţi în zona tampon dacă au simptome care necesită spitalizare. Dacă nu, vor fi lăsaţi acasă până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă utilizarea testelor rapide.

Rămâne de văzut când vor ajunge la UPU noile teste rapide. Deocamdată, aceste în unităţi de urgenţă se efectuează doar teste PCR al căror rezultat este gata în 6-48 de ore. Unităţile de Primiri Urgenţe au efectuat la un moment dat, la începutul pandemiei teste cu rezultat rapid, însă rata de eroare fiind mare la respectivele teste s-a renunţat.  

Citeşte noul act normativ aici. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite