Ministerul Sănătăţii propune o lege pentru promovarea alăptării. Reclamele la biberoane, tetine şi formule de lapte praf vor fi interzise de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Copilul.ro
FOTO: Copilul.ro

Înlocuitorii laptelui matern, mâncarea pentru bebeluşi şi o serie produse destinate hrănirii sugarilor nu se vor mai putea promova în magazine, spitale sau la radio şi TV, potrivit unui proiect pus în dezbatere la Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sănătăţii propune o lege privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern şi promovarea alăptării. Proiectul legislativ prevede interdicţia de a plasa (introducerea de imagini ale unui produs într-un program radio sau TV), de a face reclamă sau de a utiliza oricare alte forme de promovare a unor produse destinate hrănirii bebeluşilor. Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial, informează avocatnet.net.

Produsele care, începând cu 11 mai 2020, nu vor mai putea fi promovate sunt înlocuitorii laptelui matern (formule de lapte praf), mâncarea pentru bebeluşi, dar şi biberoanele sau tetinele. Mâncare pentru bebeluşi reprezintă, potrivit proiectului de „orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutriţiei sugarilor în primele şase luni de viaţă sau fortifianţi ai laptelui matern”.

De asemenea, angajaţii din sistemul de sănătate nu vor mai putea oferi sau promova către gravide, mame de sugari sau familiile acestora, direct sau indirect, produsele destinate hrănirii bebeluşilor. Nerespectarea acestor interdicţii va putea fi sancţionată, în cazul persoanelor fizice, cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, iar în cazul firmelor, cu amenzi de până la 100.000 de lei.

Faţă de proiectul de act normativ al MS, Legea nr. 207/2016 prevede interzicerea promovării mai multor produse destinate hrănirii bebeluşilor. Vorbim aici, mai exact, şi despre suzete, căni speciale pentru sugari, mameloane artificiale, pompe de muls sau alte ustensile similare.

Mai mult, Legea nr. 207/2016 stabileşte şi o serie de obligaţii suplimentare pentru producătorii de astfel de produse, respectiv obligaţia de a menţiona pe etichetele produselor că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluşi şi că se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern a sugarilor de până la şase luni.

Astfel, după intrarea în vigoare a proiectului legislativ, lista produselor pentru care promovarea va fi interzisă se va scurta, iar producătorii acestora vor scăpa de obligaţiile privind etichetarea lor.
Proiectul a fost elaborat pentru a promova şi încuraja alăptarea, dar şi pentru a armoniza pe deplin legislaţia naţională privind marketingul înlocuitorilor laptelui matern cu cea europeană. De alfel, acest proiect nu este prima măsură luată pentru promovarea alăptării. Mai exact, spre sfârşitul anului 2016 a apărut Legea nr. 207/2016 privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern, act normativ care nu s-a aplicat până acum, deoarece termenul pentru intrarea lui în vigoare este luna mai a anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite