Ministerul Sănătăţii pregăteşte terenul pentru majorările salariale. Furnizori: „Majorările salariale vor duce la scăderea bugetului pentru servicii medicale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii continuă întâlnirile cu reprezentanţii sindicatelor pentru a negocia regulamentul de sporuri, care urmează să fie plafonate începând cu luna martie 2018. Sorina Pintea susţine că se lucrează pe simulări şi grafice. Furnizorii privaţi atrag atenţia că majorările salariale din martie ar putea duce la scăderea bugetului pentru serviciile medicale, în dauna pacienţilor.

„Am continuat negocierile privind regulamentul sporurilor. Suntem la nivelul discuţiilor tehnice, însă din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii am declarat că avem toată deschiderea, înţelegem ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Premisele sunt foarte bune, pot să vă confirme şi colegii de la confederaţiile sindicale. Mergem înainte. Suntem bine în acest moment. (...) Lucrăm cu simulări, pe grafice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

Potrivit acesteia, vor exista discuţii inclusiv cu sindicaliştii de la Ambulanţă. 

Ce spun furnizorii de servicii private 

De cealaltă parte, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), avertizează că politicile iraţionale ale autorităţilor din sănătate produc discrepanţe în sistem, în contextul majorărilor salariale, riscul fiind ca bugetul pentru servicii medicale să scadă. 

„Salutăm creşterile salariale din sistemul public, acestea reprezentând o normalizare a situaţiei şi o decizie care ar putea tempera exodul medicilor. Sigur, nicio valoare a unui venit nu poate înlocui o politică coerentă de dezvoltare şi de investiţii, care să ducă în final la un act medical performant, în beneficiul pacientului. Ceea ce imputăm categoric este însă felul în care factorii de decizie aleg să acopere aceste cheltuieli, lăsând tocmai pe umerii pacientului consecinţele creşterilor. Pe scurt, banii sunt aceiaşi, dar acoperă într-o proporţie tot mai mare salarii, şi nu servicii”, a arătat Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED, într-un comunicat de presă. 

În prezent, 60% din bugetul Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) merge către spitale, prin servicii şi transferuri. 

„Cel mai optimist scenariu arată că, de la 1 martie, peste 70% din cheltuielile FNUASS vor fi cheltuieli de personal. În acest context, solicităm o regândire urgentă a două elemente esenţiale: tarifele pentru servicii şi contribuţia personală”, conchide PALMED.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite