Ministerul Sănătăţii: Noile teste de sanitaţie din cele 50 de spitale cu probe neconforme vor fi efectuate la laboratorul ICECHIM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hexi

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, marţi seară, că, în cadrul anchetei administrative în cazul biocidelor, a fost dispusă recoltarea de probe în vederea stabilirii concentraţiei şi a substanţelor active din dezinfectanţii utilizaţi în spitalele unde probele de sanitaţie nu au ieşit conforme, la laboratorul ICECHIM.

Din punct de vedere al măsurilor administrative, vor fi verificate, prin intermediul compartimentelor de audit, contractele încheiate de către unităţile sanitare publice din subordinea Ministerului Sănătăţii cu firma HexiPharma, potrivit unui comunicat al MS.

În urma întâlnirii de marţi a premierului Dacian Cioloş, ministru interimar al Sănătăţii, cu reprezentanţi ai ministerului, au fost stabilite mai multe direcţii pe termen scurt.

"La nivel legislativ, vor fi modificate cu celeritate o serie de acte normative menite să îmbunătăţească controlul şi regimul utilizării biocidelor, respectiv OMS 10/2010 în sensul testării eficacităţii biocidelor la două laboratoare acreditate, completarea listei documentelor pentru obţinerea avizului de punere pe piaţă, precum şi depunerea periodică a două rapoarte de testare a eficacităţii biocidelor de către producător", se arată în comunicat.

Totodată, va fi completată H.G. 617/2014, în sensul înăspririi regimului pedepselor aplicabile în cazul declaraţiilor de date false şi nerespectarea conţinutului substanţelor active de către deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a biocidelor, potrivit Ministerului Sănătăţii.

O altă măsură dispusă vizează aducerea la zi a Ordinului privind standardele testelor de sanitaţie, mai precizează comunicatul.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că vor fi clarificate prevederile în privinţa procedurilor de achiziţie a biocidelor, astfel încât să fie respectate aceleaşi proceduri şi standarde la toate contractele.

”Vom veni şi cu nişte clarificări în privinţa procedurilor de achiziţii a biocidelor în aşa fel încât să ne asigurăm că în toate spitalele, chiar dacă contractele se fac la nivelul spitalelor, dar să ne asigurăm că sunt respectate aceleaşi proceduri şi aceleaşi standarde vizavi de calitatea produselor respective”, a subliniat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, care asigură interimatul la Ministerul Sănătăţii, a avut, marţi, o întâlnire la sediul ministerului cu responsabilii din instituţie. La finalul întâlnirii, Cioloş a făcut declaraţii. El a anunţat că vor fi modificate mai multe acte normative.

”Urmează să modificăm mai multe acte normative la nivel de ordin de ministru şi de hotărâri de guvern. O Hotărâre de Guvern cu sancţiuni o să intre pe ordinea de zi de mâine (miercuri, n.r). La fel, e un Ordin de ministru care va fi utilizat astăzi, pe săptămâna viitoare vom veni cu un alt Ordin de ministru care să vizeze mai ales partea de teste pe infecţiile nosocomiale, acel ordin care din 1982 nu a mai fost modificat, ba chiar după 1990 au fost eliminate mai multe lucruri de acolo, ceea ce a făcut că în momentul de faţă chiar şi aceste teste de sanitaţie nu sunt făcute după o procedură care să fie foarte clar definită”, a spus premierul Dacian Cioloş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite