Ministerul Sănătăţii a luat primele măsuri pentru combaterea noului coronavirus care face ravagii în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuri de precauţie contra  noului coronavirus care face victime în China FOTO EPA-EFE
Măsuri de precauţie contra  noului coronavirus care face victime în China FOTO EPA-EFE

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a luat primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus care face victime în China şi care a alertat chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Concret, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat, pentru astăzi, o întâlnire de urgenţă a unei comisii de experţi, pentru a analiza dacă epidemia cu coronavirusul care provoacă pneumonie din China reprezintă o urgenţă internaţională. Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus şi infecţii în rândul personalului medical.

Citeste şi Autorităţile sanitare în alertă. Ministrul Sănătăţii a solicitat un plan de acţiune suplimentar pentru limitarea îmbolnăvirilor prin gripă

Convocarea Comisiei de Experţi ai OMS are  loc după răspândirea virusului din oraşul chinez Wuhan, unde au fost infectate peste 200 de persoane, în alte oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai, dar şi în afara Chinei.

Noul coronavirus se transmite de la om la om

Experţii din Comisia Naţională pentru Sănătate din China au confirmat luni transmiterea de la om la om a unui nou tip de coronavirus (2019-n-CoV) şi infecţii în rândul personalului medical, informează Xinhua. Zhong Nanshan, un renumit specialist în patologii respiratorii şi coordonator al echipei, a informat că pentru două cazuri detectate în provincia Guangdong a fost confirmată transmiterea de la om la om. 

Zeng Guang, epidemiolog-şef la Centrul chinez pentru prevenirea şi controlul bolilor, a declarat că epidemia de pneumonie provocată de noul tip de coronavirus poate fi stopată dacă autorităţile implementează imediat un set de măsuri. Coreea de Sud a anunţat la rândul ei primul caz de boală, la o femeie din China care a călătorit duminică din oraşul chinez Wuhan la Aeroportul Internaţional Incheon, notează Reuters. Ultimul bilanţ este de 218 cazuri în China, dintre care patru mortale. S-a confirmat şi îmbolnăvirea a 15 angajaţi în sistemul sanitar ceea ce demonstrează că noul virus respirator este mai uşiot transmisibil decât s-a crezut iniţial.

Cum combat americanii şi australienii noul coronavirus apărut în China

Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a omorât aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, care a debutat tot în China. Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare.

Australia şi Statele Unite s-a anunţat că pasagerii care sosesc din centrul Chinei vor fi examinaţi medical. Un bărbat care se întorcea din China prezentând simptome ale unui virus misterios a fost plasat în izolare la domiciliul său din Australia, au declarat marţi oficialii din domeniul sănătăţii - fiind primul caz suspect de îmbolnăvire cu acest nou coronavirus din Australia. 

Un purtător de cuvânt al autorităţilor sanitare din statul australian Queensland a declarat că bărbatul s-a întors recent de la Wuhan, un oraş din centrul Chinei, unde a fost raportată marea majoritate a infecţiilor. Responsabilul pentru sănătate publică din statul Queenslandul, Jeannette Young, a declarat că pacientul se reface în urma unei boli respiratorii la domiciliul său din Brisbane, unde autorităţile aşteaptă rezultatele testelor pentru a afla dacă bărbatul a contractat sau nu acest coronavirus. Anunţul privind acest prim caz suspect intervine în condiţiile în care autorităţile australiene au anunţat că, începând de joi, vor efectua un control medical amănunţit călătorilor de pe ruta Wuhan - Sydney. 

Potrivit AFP, doar trei zboruri directe leagă săptămânal Wuhan de Australia şi toate aterizează la Sydney. Brendan Murphy, responsabilul pentru sănătate publică al guvernului australian, a declarat că programul de screening poate fi extins pentru alte zboruri provenind din China, care transportă o parte semnificativă de pasageri din Wuhan. 

Cu toate acestea, el a subliniat că punerea în aplicare a unor astfel de măsuri nu garantează că răspândirea acestui virus în ţară va fi oprită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite