Ministerul Sănătăţii: „Legea vaccinării nu va impune sancţiuni pentru părinţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea vaccinării nu va impune sancţiuni pentru persoanele care refuză vaccinarea, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Oficialul a precizat că proiectul de lege va fi pus luni în dezbatere publică.

„Legea vaccinării va apărea pe site luni, ea stabileşte cadrul legal de vaccinare, cadrul de achiziţionare a vaccinurilor, inclusiv faptul că aceste contracte de achiziţionare a vaccinurilor vor fi multianuale, nu a prevăzut sancţiuni deosebite pentru că, oricum, legea va fi citită în Guvern şi va fi trimisă la Parlament.(...) Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancţiuni pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancţiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la şcoală a copiilor care nu sunt vaccinaţi, dar, aşa cum ştim, dreptul la educaţie este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă”, a explicat ministrul, potrivit Mediafax. 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, vineri, că pentru 43.000 de doze de vaccin hexavalent a început repartizarea, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie să fie disponibile alte 70.000 de doze, iar pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze.

„Am achiziţionat de urgenţă vaccinul tetravalent - 153.800 de doze, vaccinul hexavalent - 830.000 de doze, din care deja au intrat şi ieri (joi, n.r.) am semnat ordinul de repartizare pentru 43.000 de doze. Până la jumătatea acestei luni vor mai intra încă 70.000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a spus că pentru imunizarea copiilor contra hepatitei B au fost achiziţionate 5.000 de doze, statul norvegian urmând să transfere României încă 10.000 de doze.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vor fi achiziţionate 115.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei şi a adăugat că vor fi luate măsuri pentru a preveni o altă criză a vaccinurilor în România.

„Începând din acest moment, pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piaţă în România şi pentru care nu trebuie să fac altă procedură decât contract de achiziţie, voi implementa acord-cadru pe patru ani, pentru a avea predictibilitate”, a spus Bodog.

Medicul a arătat că se vor lua totuşi măsuri pentru ca vaccinurile să nu mai lipsească pe viitor. Iniţial, s-a discutat despre o serie de sancţiuni pentru părinţii care nu doresc să îşi imunizeze copiii. În schimb, în forma ajunsă la Camera Deputaţilor, acestea nu sunt încă bătute în cuie. 

„Avem nevoie de o lege a vaccinării pentru a asigura stocurile pentru doi ani şi nu pentru un an. Luăm în calcul şi posibilitatea de a aduce modificări la legea achiziţiilor publice pentru a putea include acolo şi achiziţia de vaccin”, a arătat doctorul Buicu. Esenţial, în opinia lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) e faptul că statul îşi asumă răspunderea pentru eventualele probleme de sănătate ivite după administrarea unui vaccin din schema naţională de imunizare. 

Medic de familie: Legea va statua nişte principii

Potrivit medicului de familie Gindrovel Dumitra, reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), proiectul de lege, aşa cum a plecat spre avizare în departamentele Ministerului Sănătăţii, „e o formulă ideală”.

„Obligativitatea comportă mai multe nuanţe, din această obligativitate rezultă şi doza sancţiunii. Legea nu va aduce mari noutăţi ci ca statua nişte principii, vor exista reponsabili de la nivel de ministru până la părinte. În prezent, de exemplu, nu se ştie cine e responsabil de aducerea vaccinurilor, de aici şi sincopele cu care ne confruntăm. Noi am predat o formulă a proiectului de act normativ Ministerului Sănătăţii, decizia nu va mai fi apoi la noi”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Gindrovel Dumitra. 

Specialistul a explicat că acoperirea vaccinală de doar 60% cu vaccinul hexavalent este „marcă evidentă a lipsei de ser”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite