Ministerul Sănătăţii ia în calcul posibilitatea de a redeschide spitalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bănicioiu susţine că dosarul electronic şi cadrul de sănătate vor elimina frauda FOTO Adevărul
Nicolae Bănicioiu susţine că dosarul electronic şi cadrul de sănătate vor elimina frauda FOTO Adevărul

O parte din spitalele închise de fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, ar putea fi redeschise. Anunţul a fost făcut de actualul şef de la Sănătate, Nicolae Bănicioiu, care susţine însă că unităţile medicale vor fi redeschise doar după o analiză făcută cu multă atenţie.

„În momentul în care vom avea o strategie clară vom reuşi să aducem şi specialiştii înapoi”, a declarat Nicolae Bănicioiu în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Medicul a adus în discuţie şi sistemul integrat din Sănătate, şi anume cardul european de sănătate, pe care românii îl pot deja utiliza în spaţiul european în cazul unor urgenţe, document pe care îl pot obţine în baza unei solicitări la casa de sănătate de care aparţin.

„Pacientul român va putea beneficia de aceleaşi beneficii ca şi europenii, asta din prisma directivei transfrontaliere pe care am adoptat-o şi noi. Practic, ei se pot trata în străinătate, iar noi le vom deconta la nivelul la care se face decontarea în România. Totuşi, în paralel se va păstra formularul E 112, pe care îl menţinem pentru situaţiile în care este nevoie de o anumită intervenţie care nu se poate face şi în România. În acest caz, persoana respectivă este evaluată de o comisie de specialitate şi este trimisă la o clinică din afară”, a subliniat Bănicioiu.

Referitor la costuri, ministrul a precizat că acestea vor fi foarte mari în momentul în care românii vor opta pentru tratamentul în străinătate. „Costurile sunt mari şi acum, dar pacientul român nu va mai fi tratat diferit de ceilalţi europeni”, a spus oficialul.

Lista nouă de medicamente ar putea fi finalizată în octombrie

În ceea ce priveşte lista de medicamente compensate şi gratuite, şeful de la Sănătate a explicat că ea ar putea avea o formă finală în octombrie 2014 şi că ea va presupune nu doar introducerea unor noi molecule, ci şi excluderea celor care nu mai sunt eficiente.

„Fostul ministru Nicolăescu a actualizat lista doar într-un sens, adică a introdus medicamente noi dar nu a scos ce nu mai era util. Şi a uitat să vorbească şi cu ministrul de Finanţe. Mecanismul pe care îl punem la punct acum respectă în detaliu toate reglementările UE, mai ales că am trecut departamentul care evaluează moleculele la Agenţia Naţională a Medicamentului cum este în toată lumea. Înainte, era o struţo-cămilă”, a precizat Bănicioiu.

În opinia acestuia, evaluarea va fi făcută anual. „ Noua procedură va permite acces continuu, asta va fi noutatea, evaluarea va fi făcută automat”, a explicat medicul.

Cardul de sănătate şi dosarul pacientului reduc frauda din sistem

Legat de fraudele din sistemul de sănătate, Bănicioiu a menţionat că o soluţie o reprezintă cardul de sănătate, care va ajunge la populaţie în acest an, prin intermediul serviciilor poştale. Un alt instrument care va reduce din frauda din sistem este dosarul electronic al pacientului, care va intra în linie dreaptă tot în 2014.

„În iulie va fi funcţional, el va cuprinde tot istoricul pacientului şi va fi un intrument util şi pentru medicii de familie, care scapă de hârţogăraie”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite