Ministerul Sănătăţii explică de ce sunt carantinate la intrare în ţară persoanele nevaccinate anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Sănătăţii a transmis duminică o serie de precizări privind motivele pentru care persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala COVID-19 în ultimele şase luni sunt introduse în carantină, la sosirea în România.

 „Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii constă în lipsa totală a protecţiei faţă de infecţie la cea din urmă”, se arată într-un comunicat remis duminică, de Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată explică de asemenea că persoanele nevaccinate, care nici nu au trecut prin boală, au cel mai mare risc de a se infecta.

„O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19.  La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.  Chiar şi în cazurile rare în care şi vaccinaţii şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient şi contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, precizează sursa citată.

Potrivit ultimei decizii a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sunt exceptate de la măsura carantinării persoanelor care vin în România pentru că au de susţinut examene, cei care prezintă rezultatul unui test PCR, dar şi angajaţii vaccinaţi din sistemul de apărare sau de ordine publică, dacă sunt vaccinaţi, şi vin în interes profesional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite