Ministerul Sănătăţii a descoperit „nereguli la operaţiunile de curăţenie” la Spitalul Bagdasar. Spitalul şi firma de curăţenie, amendate cu 63.000 de lei

Ministerul Sănătăţii a descoperit „nereguli la operaţiunile de curăţenie” la Spitalul Bagdasar. Spitalul şi firma de curăţenie, amendate cu 63.000 de lei

Cum se face curăţenia în spitalul Bagdar Arseni FOTO Emanuel Ungureanu

Ministerul Sănătăţii a confirmat, marţi, după ce a trimis inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică la Spitalul Bagdasar Arseni, că la unitatea medicală există "nereguli la operaţiunile de curăţenie" şi "nereguli privind spălarea mopurilor". Spitalul, firma care face curăţenie, angajaţi ai firmei, dar şi ai spitalului, au fost amendaţi cu suma totală de 63.000 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat, duminică, pe pagina sa de Facebook, imagini care arată cum sunt spălaţi pereţii spitalului Bagdasar Arseni din Bucureşti, cu "mopuri jegoase după ce au întins mizeria şi pe culoare".

Ce sancţiuni a dat Ministerul Sănătăţii, prin DSP, în acest caz:

1. Societatea comercială (care face curăţenie - n.red.) a fost amendată cu de 35.000 lei (HG 857/2011, art.30.lit i şi art 16, lit f) pentru nerespectarea procedurilor specifice activităţii de curăţenie, dezinfecţie, dezinfecţie în unităţile sanitare şi lipsa din dotare a produsului biocid utilizat pentru dezinfecţia de nivel înalt.

2. Coordonatorul personalului firmei de curăţenie a fost amendat cu 20,000 lei ( HG 857/2011, art.34 lit q) pentru nemonitorizarea activităţii de curăţenie şi dezinfecţie de către personalul cu responsabilităţi în acest sens .

3. Director de îngrijiri Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar Arseni” cu amendă în valoare de 2.000 lei (HG 857/2011, art 33 lit j) pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire şi control al I.A.A.M., în sensul că nu a adus la cunoştinţa firmei de curăţenie Procedura operaţională de curăţenie şi dezinfecţie revizuită în vederea implementării).

4. Medicul epidemiolog - şef S.P.I.A.A.M., - HG nr.857/2011, art 33 lit j, - în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere şi control a I.A.A.M.

5. Persoană fizică – îngrijitoare firmă curăţenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoşterea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie.

6. Persoană fizică – îngrijitoare firmă curăţenie – HG 857/2011, art 32 lit f, în valoare de 2.000 lei pentru necunoşterea de către personalul auxiliar sanitar a tehnicilor şi procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie.

Ministerul Sănătăţii anunţă că, la solicitarea sa, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, au efectuat, în perioada 13.01.2020 – 14.01.2020, un control la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni.


Ce nereguli au constatat inspectorii DSP la Spitalul Bagdasar Arseni:

Echipa de control a verificat modul de efectuare a operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în spital de către personalul auxiliar, precum şi modul în care sunt respectate normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul unităţii sanitare, dar şi respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, precizează Ministerul Sănătăţii.

Inspectorii sanitari au constatat, de asemenea, mai multe nereguli în modul de efectuare a operaşiunilor de curăţenie în unitatea sanitară, care are externalizat serviciul de curăţenie şi dezinfecţie către o societate comercială.

De asemenea, inspectorii sanitari au descoperit că procedura operaţională privind curăţenia şi dezinfecţia în spital elaborată de medicul epidemiolog şi directorul de îngrijiri medicale, aprobată de managerul unităţii sanitare, nu a fost adusă la cunoştinţa firmei de curăţenie în vederea instruirii personalului şi a implementării acesteia. În această procedură operaţională nu este cuprins şi protocolul de curăţare, dezinfecţie a ustensilelor de curăţenie, inclusiv a mopurilor şi lavetelor reutilizabile.

Procedurile şi normele de conduită profesională privind desfăşurarea activităţii în cadrul societăţii comerciale, sunt incomplete şi în neconcordanţă cu legislaţia în vigoare.

Au fost constatate nereguli privind spălarea mopurilor utilizate la curăţenie, în neconcordanţă cu procedurile aprobate.

Mai mult, la momentul controlului, în depozitul de materiale de curăţenie al societăţii comerciale nu există în stoc dezinfectant de nivel înalt, deşi conform contractului de prestări servicii încheiat, prestatorul are obligaţia de a efectua dezinfecţia curentă şi terminală numai cu dezinfectanţi de nivel înalt în secţiile cu risc crescut, iar în dotarea spitalului există produse biocide de nivel înalt utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecţia suprafeţelor critice specifice fiecărei secţii.

Inspectorii sanitari au lăsat unităţii sanitare o serie de măsuri care trebuie implementate în perioada următoare, mai precziează Ministerul Sănătăţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: