Ministerul Sănătăţii: Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în România

Ministerul Sănătăţii: Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în România

Aproximativ 2500-3000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace foto: shutterstock

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în România, fără a fi necesar transferul lor în unităţi sanitare din alte ţări, ca urmare a Acordului  de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, transmite, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părţii italiene,  coordonatorii şi personalul medical din unităţile sanitare implicate din Romania, care a avut loc astăzi, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătăţii.
 
Potrivit sursei citate, programul de cooperare, care a început în anul 2013 şi se incheie în 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România şi cealaltă de pregatire profesională în Italia a personalului medical din ţara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.
 
Intervenţiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara.
 
Datele transmise de minister arată că din anul 2013 şi până în prezent, au fost realizate un număr de 1462 intervenţii în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor şi a unui număr de 140 de profesionişti din domeniul Sănătăţii.
 
„În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii a mulţumit părţii italiene pentru sprijin şi a felicitat echipele de profesionişti români pentru munca depusă.  De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilităţii acestui program, care trebuie să ducă până în anul 2025 la constituirea unor echipe complete de specialişti români care să poată efectua toate tipurile de intervenţii chirurgicale cardiace necesare copiilor din ţara noastră.
 
La rândul lor, specialiştii italieni au subliniat importanţa acordului încheiat cu Ministerul Sănătăţii şi au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistenţă tehnică si pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialişti”, mai menţionează sursa citată.
 
În ţara noastră, aproximativ 2500-3000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările