Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru jurnalista bolnavă de cancer ignorată de sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista Miriam Soare FOTO Facebook
Jurnalista Miriam Soare FOTO Facebook

Scrisoarea jurnalistei Miriam Soare care se luptă cu cancerul nu a rămas fără răspuns: „De la agonie sper să trec la extaz azi”.

După o îndelungă luptă cu sistemul de sănătate, birocraţia şi indolenţa autorităţilor, jurnalista Miriam Soare, care zilele trecute a descris, într-o postare pe Facebook, chinurile şi umilinţele prin care este nevoită să treacă pentru a supravieţui cancerului, a reuşit să obţină aprobarea pentru efectuarea unui tratament în străinătate. Mai exact, joi, o comisie de specialitate s-a reunit de urgenţă la Ministerul Sănătăţii iar dosarul pentru tratament în străinătate a fost aprobat. Pe 7 februarie, Miriam Soare va lua avionul spre Hamburg, Germania.

„Am luptat, m-am bătut, dar cu ajutorul, solidaritatea şi generozitatea voastră şi cu sprijinul autorităţilor, imposibilul a devenit posibil şi am trecut de la agonie la extaz”, a scris pe pagina sa de Facebook jurnalista. Costul tratamentului, o procedură specială de radioterapie, care nu se face în România, se ridica la 9.000 de euro. 

„A fost depus un dosar la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov în vederea aprobării şi efectuării tratamentului în străinătate având în vedere că din punct de vedere al decontării Casa Naţională de Asigurări de Sănătate declină acestă posibilitate pe legislaţia în vigoare. Direcţia de Sănătate Publică a găsit deja câteva oferte, iar comisia de specialitate condusă de doamna Rodica Nassar, secretar de stat, s-a întrunit azi (joi - n.r.), a analizat dosarul şi l-a aprobat”, a explicat, pentru „Adevărul”, Oana Grigore, şeful biroului de presă din Ministerul Sănătăţii. 

E nevoie de un consilier care să preia cazuri similare

Cazul jurnalistei Miriam Soare, una dintre pacientele care se luptă zilnic cu sistemul de sănătate nu este singular, atrage atenţia Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „Faptul că imediat la Ministerul Sănătăţii s-a constituit o comisie de analiză a cazului este un lucru foarte bun. Am solicitat nişte comisii consultative nu doar pentru rezolvarea acestor probleme ci şi pentru rezolvarea cazurilor de malpraxis, să existe un consilier care să se ocupe de aceste situaţii. E nevoie să fie cineva care să preia sesizările venite atât de la pacienţi cât şi de la medici sau furnizori. Trebuie să propună constituirea de grupuri de lucru pentru fiecare caz în parte”, a completat Vasile Barbu. 

Părinţii unui copil, puşi să achite tratamentul micuţului

De exemplu, la doar o zi de la mesajul cutremurător postat de Miriam, un alt caz cel puţin la fel de revoltător a intrat în atenţia opiniei publice. Este vorba despre un copil din Oradea, victimă a unui accident, care a fost dat afară din spital, deşi se afla în stare foarte gravă, familia fiind pusă să dea bani pentru spitalizare. „Nu se pune problema plăţii spitalizării în cazul copilului părinţilor acestuia li s-a prezentat un decont de cheltuieli, pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare şi nu o factură”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Oficialul a precizat că „referitor la legea cu recuperarea cheltuielilor - din câte ştiu eu şi ştiu foarte bine - copiilor nu li se aplică”. 

Decontarea unui citostatic, refuzată 

Fondatoarea organizaţiei Dăruieşte Viaţă susţine că unui copil internat la Institutul Clinic Fundeni i-a fost refuzată decontarea unui citostatic de 4.000 de euro. Reprezentanta ONG-ului spune că cel care nu a vrut să deconteze medicamentul a fost un medic din secţia de Pediatrie, care i-ar fi smuls mamei reţeta din mână şi care ar fi spus: „Acest lucru a ajuns la manager şi nu trebuia să se ajungă acolo”, a completat Uscatu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite