Ministerul Sănătății avertizează: Cazurile de borelioză se pot înmulți în mai și iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înţepătura de căpuşă poate provoca boala Lyme
Înţepătura de căpuşă poate provoca boala Lyme

La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta, prezent la Sibiu, i-a cerut ministrului Sănătății un raport privind afecţiunile provocate de muşcătura de căpuşe, fiindcă un număr tot mai mare de români ajung în spital din cauza acestor insecte.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Sănătății, borelioza (boala Lyme) și encefalita de căpușe au început să fie monitorizate în urmă cu doi ani.

"În acest an, până în data de 13 mai 2012, numărul cazurilor de borrelioză confirmate este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în 2012, au fost confirmate 34 cazuri de borrelioză din 208 cazuri suspecte, iar în 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni", se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Sănătății.

Bolile infecțioase transmise de căpușe și tânțari înregistrează o creștere în întreaga Europă. Înmulțirea căpușelor este favorizată de schimbările climatice, precum fluctuațiile de temperaturi și precipitațiile abundente.

Autoritățile sanitare avertizează că sezonul de activitate intensă al căpușelor este în lunile mai și iunie.

Recomandări ale Ministerului Sănătății:

1. Distrugerea, în perimetrele locuite, la nivelul spaţiilor verzi, a populaţiei de căpuşe, în cazul în care se observă şi se constată prezenţa acesteia
2. Protecţia individuală (haine cu mânecă lungă, pantaloni etc) în cazul deplasării în zone cu risc
3. Prezentarea la medic, în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele (atât în scopul exatragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome)
4. Prezentarea la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apare roşeaţă şi "erupţie" caracteristică borreliozei

În judeţul Sibiu sunt cei mai mulţi bolnavi înţepaţi de căpuşe şi cu boala Lyme din ţară. De la începutul anului, 287 de sibieni s-au dus la spital, cu muşcătură de căpuşă, a precizat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.

Tot în județul Sibiu s-a înregistrat și primul deces cauzat de o mușcătură de căpușă. Rudolf Kamla, singurul ziarist care l-a intervievat pe Nicu Ceauşescu, a murit din cauza neuroboreliozei, boală cauzată de înţepătura unei căpuşe. Maladia s-a declanşat abia după patru ani.

Citește și:
Povestea jurnalistului care a murit din cauza unei căpuşe

Elena Spânu, o profesoară de educație fizică, este a 30-a persoană diagnosticată cu boala Lyme în județul Sibiu din martie încoace.

Citește și:
Sibiancă suspectă de boala Lyme „Diagnosticul a fost şocant pentru mine"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite