Ministerul Sănătăţii: În acest sezon s-au înregistrat 31 de cazuri de gripă. În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii derulează o campanie de vaccinare FOTO Arhivă Adevărul
Ministerul Sănătăţii derulează o campanie de vaccinare FOTO Arhivă Adevărul

Ministerul Sănătăţii a anunţat că de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până pe 27 ianuarie s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional. În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei unei epidemii de gripă, au mai spus specialiştii.

„În acest moment nu există informaţii legate de iminenţa apariţiei  unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat Ministerul Sănătăţii că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică larga şi fără tendinţă de creştere semnificativă”, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii au anunţat că de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până pe 27 ianuarie 2016 s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional.

În documentul citat se mai precizează că numărul total de infecţii respiratorii acute  este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul 2015 şi cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.

„Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit in acest an contine antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1”, conform comunicatului de presă.

Campanie de vaccinare

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.

Ca urmare a situaţiei din Ucraina, unde este epidemie de gripă, Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei  bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic  orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite