Pereţi scorojiţi, plini de igrasie şi calorifere ruginite la Spitalul Judeţean din Satu-Mare. Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă la unitatea sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS a trimis o echipă de control la SJU Satu Mare FOTO Adevărul
MS a trimis o echipă de control la SJU Satu Mare FOTO Adevărul

După ce Ministerul Sănătăţii a trimis în luna decembrie 2013 o echipă de control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în urma unor sesizări făcute de medicii din unitatea sanitară, un alt spital, de această dată din nordul ţării, a captat atenţia ministerului. Concret, Spitalul Judeţean Satu Mare este supus unui control al inspectorilor sanitari, verificările fiind făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Consiliul Judeţean (CJ).

„Ministerul Sănătăţii a solicitat conducerii DSP Satu Mare ca, împreună cu o echipa de control de la Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află unitatea sanitară, să efectueze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Satu Mare pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea în care sunt trataţi pacienţii”, informează MS.

Totul a pornit de la o serie de fotografii publicate într-un ziar local, care arată condiţiile precare în care sunt trataţi bolnavii, dar şi spaţiul necorespunzător în care sunt nevoiţi medicii să îşi desfăşoare activitatea.

Reprezentanţii spitalelor: clădirea e folosită în cazuri extreme

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, a declarat că imaginile prezentate în mass-media sunt filmate în câteva saloane dintr-o aripă a unităţii sanitare, o clădire în care funcţionează secţia Interne şi care este în curs de reabilitare, fiind folosită doar în cazuri extreme, când afluxul de pacienţi este mai mare decât cel aşteptat.

Demian a explicat că, de fapt, clădirea este una de patrimoniu, care datează de circa 100 de ani şi în care instalatiile sanitare sunt din 1952, iar de când unitatea a fost preluată de Consiliul Judeţean Satu Mare, s-a început, etapizat, reabilitarea imobilului.

Potrivit purtătorului de cuvânt, au fost deja reabilitate mai multe secţii, iar în cazul secţiei Interne, care îşi desfăşoara activitatea în două aripi, a fost reabilitată aripa 1, aripa 2 fiind în proiect de reabilitare până în aprilie. În plus, Demian a mai spus că majoritatea pacienţilor de pe secţia Interne sunt internaţi în partea reabilitată, iar din cealaltă aripă au fost păstrate două saloane de rezervă, care sunt folosite atunci când afluxul de pacienţi este mai mare.

„Avem două saloane pe care, în ultimă instanţă, le utilizăm când capacitatea aripii celeilalte este depăşită, când acolo avem toate paturile ocupate”, a completat reprezentantul spitalului.

Pereţi scorojiţi, toalete murdare şi gauri în zidărie

În presă au apărut imagini privind condiţiile insalubre în care sunt internaţi pacienţii în Corpul B al Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare, unde pereţii din saloane sunt scorojiţi sau plini de igrasie, cu tencuială care cade, în zidărie sunt găuri, iar caloriferele sunt ruginite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite