Ministerul Muncii pichetat de poliţişti pe 23 şi 24 martie. De ce au eţuat negocierile privind Legea salarizării unitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, ameninţă cu protestele
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, ameninţă cu protestele

Nemulţumiţi de modul în care decurg negocierile de la Ministerul Muncii pe tema proiectului Legii salarizării unitare, sindicaliştii din Poliţie ameninţă cu protestele. Astfel, sindicaliştii au anunţat că vor picheta Ministerul Muncii în zilele de 23 şi 24 martie.

UPDATE Reprezentanţii sindicatelor şi cei ai ministerelor au căzut de acord, în ansamblu, asupra proiectului legii salarizării unitare. Totuşi, reprezentanţii MMJS au transmis partenerilor de dialog social că aşteaptă sugestii, în perioada următoare, în cazul în care reprezentanţii sindicatelor vor descoperi inadverdenţe, după o mai atentă consultare a documentelor. Sindicatele au ridicat, în cadrul acestei întâlniri, şi alte probleme care ţin de veniturile din prezent ale personalului MAI, convenindu-se ca ministerele cu atribuţii în acest domeniu să poarte, în continuare, discuţii cu reprezentanţii salariaţilor, în vederea identificării de soluţii.

Pe 25 martie sindicatele din Poliţie vor organiza un marş de protest de la Ministerul de Interne până la Guvern. Anunţul a fost făcut luni de preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

„Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni — n. r.), la ora 15:00, suntem invitaţi acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 — 24 (martie) în faţa Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulţumiţi de nerespectarea legii şi de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne“, a spus Coarnă, la începutul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că sindicatul nu a primit un draft al proiectului de lege şi că solicită respectarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1/2017, deoarece, în prezent, sporurile din MAI se raportează la salariul de bază din 2009.

„Informaţiile noastre sunt din comunicare publică. Ministrul nu ne-a prezentat un draft la acel vestit proiect. Noi discutăm pe două paliere. Odată din reglementare şi, elementul doi, din aplicare. În reglementare noi solicităm să se respecte prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1 din 2017, care majorează salariul minim brut, de la 1.250 la 1.450 lei, dar sporurile pe bază de pontaj, de exemplu la personalul auxiliar din MAI, se raportează la salariul de bază din 2009, adică 600, 700, 800 lei, în funcţie de cât a avut fiecare în acel moment. Deci, degeaba majorezi salariul de bază minim brut, dacă eu mă raportez la decembrie 2009. Practic, norma este golită de conţinut. Nu produce efecte. Omul, în fapt, câştigă aceiaşi bani, nu câştigă nimic în plus, câştigă doar ei imagine“, a explicat Dumitru Coarnă.

Potrivit acestuia, „în poliţie nu se măreşte absolut nimic“, deşi ultima majorare în acest sector a fost operată în 2008.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, cele după pragul de 4.000 de lei se vor majora cu 45%, iar la salariile care depăşesc pragul de 7.000 de lei vor fi creşteri, „dar nu foarte mari“.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite