Minerii din Valea Jiului ameninţă cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului ameninţă cu acţiuni de protest, care pot ajunge până la greva generală, dacă minele de huilă nu vor fi integrate în una din cele două companii energetice naţionale, alături de alţi producători de energie din ţară.

Acest lucru ar fi, potrivit sindicaliştilor, soluţia pentru salvarea extracţiei de huilă din Valea Jiului, transmite Agerpres.

În cadrul Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, liderii minerilor din Valea Jiului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o propunere a Comisiei Europene prin care acordarea subvenţiilor în mineritul de huilă, după 1 ianuarie 2011, ar putea fi condiţionată de prezentarea unui plan de închidere a minelor nerentabile până la data de 15 octombrie 2014.

"Nesubvenţionarea mineritului după 1 ianuarie 2011 va atrage, după sine, închiderea activităţii de extracţie a huilei şi pierderea locurilor de muncă. (...) Acest proiect (al Comisiei Europene, n.red) ne pune pe gânduri, pentru că (..) noi aveam o altă viziune, şi anume permiterea subvenţionării huilei din Valea Jiului pentru o perioadă de cel puţin 8-10 ani, timp în care am putea găsi alte alternative. În situaţia dată, noi trebuie să fim foarte pragmatici şi exigenţi în găsirea de soluţii împreună cu Ministerul Economiei şi Guvernul României în ceea ce priveşte viitorul Văii Jiului şi al judeţului Hunedoara. Dacă vorbim de huilă, vorbim şi de cele două termocentrale, Paroşeni şi Mintia, care au probleme de mediu, de retehnologizare, de montare a unor alte grupuri energetice", a declarat Zoltan Lacataş, preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

În opinia liderului sindical, mineritul din Valea Jiului este nevoie de un program de investiţii în modernizarea activităţii de exploatare şi de asigurarea unei producţii anuale de huilă de peste 2 milioane de tone, pentru următorii 8-10 ani. În plus, sindicatele solicită montarea unui grup energetic nou la termocentrala Paroşeni şi modernizarea a două grupuri energetice la termocentrala de la Mintia, în vederea preluării producţiei de huilă din Valea Jiului.

"În condiţiile în care nu se va întreprinde nimic şi o comisie guvernamentală nu se va deplasa spre Valea Jiului pentru a găsi soluţii, trecem la măsuri extreme: mitinguri, pichetări şi, nu în ultimul rând, greva generală în Valea Jiului", a mai spus Zoltan Lacataş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite