Mihai Şora vrea să înveţe japoneză la 101 ani: „La fiecare 1 septembrie, scriu pe un bileţel cele două-trei lucruri pe care îmi propun să le învăţ în toamna care începe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Mihai Şora a anunţat pe pagina sa de Facebook că vrea să înveţe limba japoneză la vârsta de 101 ani. „În patru ani voi putea desena o melodioasă scrisorică în limba prietenului meu Tōru Kawai”, a scris filosoful pe reţeaua de socializare.

Mihai Şora susţine că anual, de 1 septembrie, face ordine pe birou, şi scrie pe un bileţel câteva lucruri noi pe care vrea să le înveţe. 

„În fiecare an, în ziua de 1 septembrie, obişnuiesc să fac ordine pe biroul meu, un fel de rearanjare generală: – note, înscrisuri, corespondenţă, bileţele de tot felul, creioane şi stilouri, cărţi, desene, însemnărele pe care le triez, le potrivesc.

Şi, în fiecare an, la 1 septembrie, pe un cartonaş special, anume ales pentru această acţiune, scriu cele două-trei lucruri pe care îmi propun să le învăţ în toamna care tocmai începe.

Anul acesta, revenind din scurta vacanţă sibiană cu un caval (de fapt cu două, dar cel din lemn de alun îmi place mai mult), aş vrea să pot cânta măcar un cântecel la el.

Mai vreau, de asemenea, să încep studiul limbii japoneze. Am socotit că – învăţând aproximativ zece kanji pe săptămână – în patru ani voi putea desena o melodioasă scrisorică în limba prietenului meu Tōru Kawai.

Aşa arată, de pildă, cuvântul „timp“. Se pronunţă „jikoku“, unde „koku“, semnul din dreapta (alcătuit din opt linii), înseamnă „a bucăţeli“ şi apare, fireşte, şi în alte împrejurări: „clipă“, „crepuscul“ şi chiar „încăpăţânare“:

時刻

Vă doresc o toamnă graţioasă (秀麗)”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite