Metodă nouă de depistare a virusului HPV, lansată în România

Metodă nouă de depistare a virusului HPV, lansată în România

Un test de autorecoltare de probe la domiciliu pentru depistarea virsului papiloma uman (HPV) a fost lansat de compania Neumann Labs pe piaţa din România, în condiţiile în care, în 2018, s-au înregistrat 2.470 de noi cazuri de cancer uterin în România, iar experţii spun că 99,7% din toate cazurile în care se dezvoltă un astfel de cancer sunt cauzate de infecţia cu HPV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Testul, numit Easy HPV Test, nu este neapărat accesibil pentru toate categoriile de populaţie, având preţul de 260 de lei, dar poate identifica cu o precizie de 95% prezenţa HPV-ului înainte ca acesta să-şi facă simţite efectele negative, având potenţialul de a juca un rol crucial în prevenirea îmbolnăvirilor cu cancer. Precizia testului este, astfel, mai mare decât cea a testului tradiţional Papanicolau.

„Infecţia cu HPV este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. 8 din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este binevenită orice iniţiativă care contribuie la identificarea timpurie a infecţiei HPV. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin”, a declarat medicul Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.

O lipsă de informare cronică în România

Chiar dacă 86% din românce au auzit de cancerul de col uterin, asocierea apariţiei acestuia cu infecţia cu virusul HPV este făcută de mai puţin de jumătate din ele. Mai mult, 1 din 12 femei consideră falsă informaţia potrivit căreia infecţia cu HPV cauzează cancerul de col uterin, chiar dacă cercetătorii în domeniu cad de acord în unanimitate asupra acestei cauzalităţi. Din datele citate de medicul Radu Vlădăreanu, 68% dintre femeile din România nici măcar nu au auzit de infecţia cu acest virus şi doar 1 din 5 află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecţiune. În privinţa gradului de informare al bărbaţilor, chiar dacă nu există date clare, experţii estimează că ignoranţa cu privire la rolul acestora în transmiterea virusului şi a efectelor pe care acesta le are asupra sănătăţii sale este chiar mai gravă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: