METEO Prognoza pe două săptămâni. Cum va fi vremea de Revelion şi la începutul anului următor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele de 30 şi 31 decembrie, dar şi în prima zi a anului 2015 vremea va fi foarte rece, chiar geroasă în cea mai mare parte a regiunilor, fiind anunţate valori termice chiar şi de -20 de grade. De asemenea, specialiştii au anunţat că după data de 2 ianuarie se va încălzi, însă sunt aşteptate aproape zilnic precipitaţii.

Meteorologii au dat astăzi publicităţii prognoza meteo pe următoarele două săptămâni, adică pentru perioada 29 decembrie - 11 ianuarie. 

BANAT

Astfel, în primele zile ale intervalului de prognoza temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopţilor de 30 şi 31 decembrie, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre -14 grade. 

Maximele înregistrate în timpul zilei vor avea o evoluţie similară, astfel încât acestea vor scădea spre -6 grade în ultimele două zile ale acestui an, dar şi pe 1 ianuarie. 

Ulterior vremea se va încălzi uşor şi treptat, până la aproximativ 1 grad ziua şi -6...-5 grade noaptea între 3 şi 5 ianuarie, pentru ca după aceasta dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză să se înregistreze medii termice de 2 - 3 grade ziua şi -4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. 

Precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse, fiind anunţate ninsori pe 29 decembrie şi predominant lapoviţe şi ninsori, aproape zilnic, după 2 ianuarie.

CRIŞANA

La începutul intervalului de prognoză vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor, iar regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi medii diurne de -7...-6 grade între 30 decembrie şi 1 ianuarie, când şi valorile nocturne vor scădea spre -13 grade. 

Între 2 şi 6 ianuarie va avea loc un proces de încălzire uşoară de la o zi la alta, astfel încât, între 6 şi 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 1 - 2 grade şi minime situate în jurul valorii de -4 grade, în medie. 

Probabilitatea pentru precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare va creşte după data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în intervalul 6 – 9 ianuarie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, iar în dimineaţa zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scădea spre -22 de grade Celsius. 

Maximele din timpul zilei vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -11...-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă în cursul zilelor de 30-31 decembrie şi 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creştere treptată, iar după data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv -2...0 grade ziua şi -10....-8 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune.

Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi în scădere, pentru ca începând cu data de 3 ianuarie să crească din nou, ninsorile fiind de aşteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârşitul intervalului de prognoză.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de -5 grade şi minime de -4 grade la început, spre medii termice diurne de -8...-6 grade şi valori nocturne de -15...-14 grade, între 30 decembrie şi 1 ianuarie. 

Între 2 şi 4 ianuarie va avea loc o încălzire, pentru ca în intervalul 4 – 11 ianuarie să se înregistreze, în medie, între -2 şi 0 grade ziua şi în jurul a -6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normală pentru prima decadă a lunii ianuarie.

Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie şi, din nou, între 2 şi 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ în intervalul 6 – 9 ianuarie.

MOLDOVA

În primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii decembrie, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la -11 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -20 de grade, pe 31 decembrie – 1 ianuarie. Apoi vremea se va încălzi, iar între 2 şi 11 ianuarie regimul termic nu va avea variaţii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de -1...0 grade şi nocturne de -8...-6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei.

Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, după care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restrânse şi vor fi neînsemnate cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile ale intervalului de prognoza, iar pe 31 decembrie şi 1 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14...-11 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade Celsius în ultima zi a anului. 

Între 1 şi 4 ianuarie vremea se va încălzi, pentru ca după această dată şi până la sfârşitul perioadei de prognoză să nu se mai înregistreze variaţii semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi de 2 - 4 grade, iar cea a minimelor nocturne de -4...-2 grade, în general, caracterizând o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima decadă a lunii ianuarie.

Se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 şi 4 ianuarie, şi aproape zilnic după data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ şi pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

În primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor între 30 decembrie şi 3 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub -10 grade, atingând o medie de -20 de grade Celsius în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. 

Maximele din timpul zilei vor avea o evoluţie similara, fiind în scădere de la valori de -2 grade, în medie, la începutul intervalului, spre -9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi să crească din nou până la aproximativ 0 grade Celsius, în intervalul 3 – 6 ianuarie. După 6 ianuarie şi până la finalul celor două săptămâni de prognoză regimul termic nu va avea variaţii importante, valorile de temperatură urmând a se situa în jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 2 grade şi ale minimelor de -6...-5 grade.

Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare pe data de 29 decembrie şi pe arii restrânse pe 3 şi 4 ianuarie, iar după 6 ianuarie vor fi precipitaţii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.

OLTENIA

La începutul intervalului temperaturile vor fi în scădere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor coborî spre -8...-7 grade Celsius, în medie pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, când vor fi minime nocturne, în medie, de aproximativ -20 de grade. 

Ulterior vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 3 şi 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime de 0...1 grad şi minime în jurul a -6 grade, fără variaţii semnificative.

În intervalul de prognoză va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 şi 4 ianuarie, dar temporar şi între 6 şi 11 ianuarie.

LA MUNTE

Temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, astfel încât pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, în medie, -15 grade Celsius, iar minimele nocturne în dimineaţa zilei de 31 decembrie vor scădea spre -20 de grade. 

Ulterior, până pe data de 3 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creşte spre - 4 grade ziua şi -10 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Pe 29 decembrie şi aproape zilnic după data de 3 ianuarie, va ninge local, însă cantităţile de precipitaţii vor fi în general slabe.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: valorile termice vor fi apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în creştere

În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite