METEO Prognoza pentru două săptămâni. Meteorologii susţin că vin zăpezile

Cum va fi vremea, marţi, în toate zonele ţării (Prima TV)

Specialiştii au emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 13-26 ianuarie. Potrivit estimărilor, vremea va începe să se răcească începând cu 15-16 ianuarie. De asemenea, tot din această perioadă sunt aşteptate şi precipitaţiile, la început sub formă de ploaie după care sub formă de ninsoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
BANAT
 
Până pe 15 ianuarie temperaturile maxime vor creşte uşor şi vor depăşi 10 grade Celsius, mai ales în zona deluroasă. O scădere a valorilor termice se va resimţi în jurul datei de 16 ianuarie, pentru ca până la sfârşitul primei săptămâni acestea să crească din nou, cu aproximativ patru grade. 
 
Tendinţa vremii pentru cea de-a doua săptămână este de răcire uşoară şi treptată, până la valori medii în jur de 5 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi pozitive în cea mai mare parte a intervalului, excepţie vor face primele şi ultimele zile, când vor coborî sub pragul de îngheţ.
 
Şanse mai mari de precipitaţii vor fi pe 15-16 ianuarie şi din nou începând din data 19 ianuarie. Vor fi ploi, iar spre sfârşitul intervalului posibil, trecător, şi lapoviţe şi ninsori.

CRIŞANA
 
În prima săptămână valorile maxime de temperatura vor fi în creştere, de la medii de 5-6 grade, până la 10-11 grade în weekend, când va fi mult mai cald decât în mod obişnuit pentru această dată. În cea de-a doua săptămână temperaturile încep să scadă treptat, mai ales după 22 ianuarie, până la medii în jur de 4 grade în ultimele zile, valori încă uşor mai ridicate decât normalul perioadei.
 
Minimele nocturne vor fi negative în primele zile ale intervalului şi din nou după 22 ianuarie.
 
Va ploua slab pe 15 şi 16 ianuarie, dar şi după 19 ianuarie. În ultimele zile din interval vor fi posibile şi lapoviţe şi ninsori.
 
TRANSILVANIA
 
Până miercuri 15 ianuarie, temperaturile maxime cresc cu trei-patru grade, apoi scad puţin, pentru ca la sfârşitul acestei săptămâni şi la începutul săptămânii viitoare să se atingă din nou medii de 6-7 grade. În intervalul 22 ianuarie – 26 ianuarie regimul termic va fi în scădere, cu aproximativ patru grade, dar maximele rămân totuşi uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei date. 
 
Mediile valorilor minime de temperatura vor fi negative în majoritatea zilelor, iar cel mai frig va fi la începutul şi la sfârşitul intervalului, când în depresiuni izolat va fi ger.
 
Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată în zilele de 15 şi 16 ianuarie, apoi după 19 ianuarie. Precipitaţiile vor fi slabe, ploi în prima săptămână, apoi mixte.
 
MARAMUREŞ
 
În intervalul 13 ianuarie – 21 ianuarie, temperatura aerului va avea oscilaţii spre valori tot mai ridicate şi se va ajunge la medii ale maximelor de 7-8 grade. De marţi, 21 ianuarie, tendinţa vremii este de răcire şi revenire la temperaturi în medie de 2-3 grade. Cele mai reci nopţi vor fi în intervalul 13 – 15 ianuarie şi 23 - 26 ianuarie, când minimele vor coborî frecvent sub 0 grade.
 
Cele mai mari şanse de precipitaţii vor fi la mijlocul primei săptămâni (ploi) şi după 18 ianuarie (mixte).
 
MOLDOVA
 
În prima săptămână mediile valorilor maxime vor oscila între 6 grade în ziua de 15 ianuarie şi 2-3 grade în zilele de 17 şi 18 ianuarie. În săptămâna următoare, după o creştere uşoară în primele două zile, temperaturile vor coborî treptat spre valori apropiate de normalul perioadei. 
 
Evoluţia temperaturilor nocturne va fi asemănătoare, iar cele mai friguroase nopţi vor fi la începutul şi la sfârşitul intervalului. 
 
După 16 ianuarie vor fi posibile precipitaţii slabe, la început sub forma de ploaie, apoi trecător şi lapoviţa şi ninsoare.
 
DOBROGEA
 
În tot intervalul de prognoză vremea va fi mai calda decât în mod normal pentru aceasta dată. La jumătatea primei săptămâni şi din nou în jurul datei de 21 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 9-10 grade. 
 
Pe 17-19 ianuarie, dar şi la finalul intervalului, va fi mai rece, dar nici atunci mediile diurne nu vor coborî sub 4 grade. Mediile regionale ale valorilor minime vor fi negative doar în primele şi în ultimele dimineţi.
 
Din data de 16 ianuarie, trecător vor fi posibile precipitaţii mai ales sub forma de ploaie slabă.
 
MUNTENIA
 
Până în jurul datei de 21 ianuarie, valorile temperaturilor maxime se vor menţine ridicate, astfel că în zilele cele mai calde media pe întreaga regiune va fi de aproximativ 9 grade. După această dată temperaturile vor începe să scadă uşor şi treptat până la medii de 4-5 grade, încă destul de ridicate pentru a doua decada a lunii ianuarie. 
 
În privinţa temperaturilor nocturne, cele mai mici valori se vor înregistra la începutul primei săptămâni şi la finalul celei de a doua, când pot coborî spre – 5 grade.
 
Din data de 16 ianuarie, local, vor fi condiţii de precipitaţii, în general slabe cantitativ. Vor predomina ploile.
 
OLTENIA
 
Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în tot intervalul de prognoză. În zilele cele mai calde media maximelor pe întreaga regiune va fi de 8-9 grade, iar în zilele mai reci (în special spre sfârşitul celei de a doua săptămâni), nu vor coborî sub 4 grade. Cele mai scăzute minime, cu valori preponderent negative, vor fi în intervalele 13-16 ianuarie şi din nou în 24-26 ianuarie.
 
Temporar vor fi condiţii de ploi slabe, începând cu data de 15 ianuarie.
 
LA MUNTE
 
Până la mijlocul celei de-a doua săptămâni, mediile temperaturilor maxime vor fi pozitive şi se vor situa între 2 şi 4 grade, apoi vor începe să scadă sub 0 grade. Media minimelor nocturne se va menţine negativă în ambele săptămâni, iar cele mai reci nopţi vor fi la începutul şi la finalul intervalului de prognoză. 
 
Trecător vor fi precipitaţii mixte, iar spre final mai ales sub formă de ninsoare.
 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 
Luna ianuarie a anului 2013 vine cu temperaturi mai mici decât în mod normal în această perioadă, însă în februarie şi martie acestea se vor apropia de normele climatologice. În primele două luni din 2014 cantităţile de precipitaţii  vor fi în general apropiate de medie, însă în martie acestea vor fi mai mari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: