UPDATE Dobrogea rămâne sub Cod galben de vânt. Ce pagube a produs ninsoarea timpurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobrogea se află sub Cod galben de vânt până duminică noapte. Sudul României şi zona montană au fost, până azi la ora 12.00, sub informare de precipitaţii mixte şi vânt. Informarea a intrat în vigoare ieri, când a început să ningă în mai multe judeţe. În Capitală, mai multe maşini au fost avariate după ce peste 100 de copaci s-au rupt. De asemenea, mai multe drumuri au fost închise.

UPDATE Avertizarea de Cod galben de vânt emisă pentru Dobrogea, în special pentru zona costieră şi pentru Delta Dunării, a fost prelungită de meteorologi până la ora 02.00.

UPDATE Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, duminică au căzut 24 de copaci, fiind avariate 18 maşini.

UPDATE Avertizarea de Cod galben de vânt emisă pentru Dobrogea, în special pentru zona costieră şi pentru Delta Dunării, a fost prelungită. Astfel, până la ora 20.00, rafalele de vânt vor atinge şi vor depăşi 55-65 de kilometri pe oră.

UPDATE Specialiştii au prelungit până la ora 18.00 avertizarea de Cod galben de vânt emisă pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi

Se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăşi la rafală local 55 de kilometri pe oră, potrivit ANM. 

UPDATE O parte din acoperişul Penitenciarului Jilava  a fost smulsă în timpul vijeliei de sâmbătă şi a căzut în curtea unităţii de detenţie, potrivit Mediafax.

Surse din cadrul penitenciarului au precizat că niciun deţinut nu a fost afectat în urma incidentului, iar pagubele materiale nu au fost însemnate.

Acoperişul penitenciarului va fi reparat duminică, au mai spus sursele citate.

Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), până astăzi la ora 12.00, în sudul ţării şi în special în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, ploile se pot transforma în lapoviţă şi ninsoare. Vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul ţării şi pe crestele montane, cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse 60-70 de kilometri pe oră.

Până la ora 14.00, Dobrogea se află sub Cod galben de vânt fiind aşteptate intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi la rafală 60-75 de kilometri pe oră.

De asemenea, judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi se află, până la ora 12.00, sub Cod galben. Se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăşi la rafală local 55 de kilometri pe oră. De asemenea, în Călăraşi şi Ialomiţa au fost anunţate precipitaţii mixte.

Specialiştii au închis toate porturile maritime şi fluviale din cauza condiţiilor meteo.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, de sâmbătă dimineaţă de la ora 8.00 şi până duminică la ora 6.00, în Capitală au căzut 133 de copaci, şase panouri, două bannere, nouă elemente de construcţii şi şase stâlpi. De asemenea, 65 de maşini au fost avariate. În urma acestor incidente, nicio persoană nu a fost rănită.

Peste 1.100 de solicitări la Ambulanţa Bucureşti, în ultimele 24 de ore

Un număr de 1.120 de solicitări la Serviciul de Ambulnţă Bucureşti-Ilfov (SABI) s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, 629 dintre situaţii fiind urgenţe, a anunţat managerul SABI, Alice Grasu, duminică, în şedinţa Comandamentului de iarnă convocat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Alice Grasu a menţionat că din cele peste 1.120 de apeluri la Serviciul de Ambulanţă, 629 au fost urgenţe, iar în 106 situaţii a fost vorba despre persoane pentru care s-a intervenit în locuri publice, acestea fiind victime ale unor accidente sau persoane care au căzut în stradă.

În acelaşi timp, au fost ridicate de pe străzi şi mai multe persoane fără adăpost, care au fost transportate la spital, fără însă ca acestea să ridice probleme deosebite.

Managerul SABI a precizat că în ultimele 24 de ore numărul ambulanţelor a fost suplimentat cu cinci.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copillui Bucureşti au spus că au oferit sprijin în cazul a 42 de persoane fără adăpost.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că sâmbătă, de la ora 19.00, operatorii de salubrizare au intervenit pe străzi cu 110 utilaje, dintre care 26 în Sectorul 1, 14 în Sectorul 2, 30 în Sectorul 3, 15 în Sectorul 4, 13 în Sectorul 5 şi 12 în Sectorul 6. Utilajele au fost menţinute, sâmbătă noapte, în puncte fixe, iar duminică, de la ora 04.00, acestea au împrăştiat material antiderapant pe străzile principale şi în zona rampelor, în pasaje şi pe podurilor, astfel că, la ora 07.00, traficul se desfăşura în condiţii de carosabil umed.

Potrivit datelor prezentate în şedinţa de la Primăria Capitalei, RADET a fost sesizată cu privire la faptul că şase bocuri, respectiv câte două din sectoarele 2, 5 şi 6, au rămas fără căldură sau au avut presiune scăzută în reţeaua de alimentare.

De asemenea, de sâmbătă dimineaţă până duminică, la ora 08.00, au fost înregistrate avarii la 11 semafoare, din cauza vântului.

Primarul Sorin Oprescu a mai spus că dacă în Capitală va continua să ningă, utilajele vor împrăştia material antiderapant, în special pe străzile principale, pe poduri, în rampe şi pante, apoi intervenţia va continua pe străzile laterale şi pe trotuare.

Edilul le-a cerut operatorilor de salubrizare să strângă de pe străzi toate crengile de la copacii doborâţi de vânt. Oprescu a mai spus că municipalitatea va încerca, într-o oarecare măsură, să îi ajute pe proprietarii maşinilor peste care au căzut copaci.

Ninsoarea din această toamnă a adus demiteri

Din cauza ninsorilor, mai multe accidente au avut loc sâmbătă pe autostrada Bucureşti – Constanţa ca urmare a neadaptării vitezei la condiţiile de drum. Circulaţia a fost îngreunată şi pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi pe drumurile din judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa, din cauza zăpezii.

Directorul general al CNADNR l-a suspendat din funcţie pe inginerul şef Lucian Stan, de la Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, şi a dispus cercetarea disciplinară a acestuia şi a tuturor celor responsabili de întârzierea deszăpezirii pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa.

Şoferii pot afla informaţii despre starea drumurilor naţionale de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, Tel Verde 0800.80.9360 sau de pe site-ul www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale.

Obligaţiile şoferilor pe vreme de iarnă

Maşinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă nu pot circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, potrivit prevederilor legale. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate şi cu dispozitive antiderapante.

Pentru neechiparea corespunzătoare a maşinii se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este între nouă şi 20 de puncte.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Opt persoane, rănite în trei accidente produse pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa

Opt persoane au fost rănite în trei accidente produse, sâmbătă seară, pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, şase dintre victime fiind preluate de ambulanţe şi duse la spital, iar în cazul altor doi răniţi intervenind două autospeciale SMURD.

Cod galben de vânt pentru mai multe judeţe. Circulaţia s-a redeschis pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa

După ce Capitala şi alte cinci judeţe s-au aflat până sâmbătă noapte sub cod galben de ninsori abundente, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică dimineaţă, un cod galben de vânt pentru judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

Zăpadă de 5 centimetri în Bărăgan. Drumarii au împrăştiat 119 tone de material antiderapant

Vremea de coşmar care a pus stâpânire pe Bărăgan continuă să ne dea bătăi de cap. Ninsoarea viscolită a aşezat peste sud-estul României un strat de zăpadă de aproximativ 5 centimetri, premieră pentru această dată. Nici în următoarele zile, vremea nu se îndreaptă. Frigul şi vijeliile rămân în peisaj.

Prima ninsoare la Alexandria

La Alexandria s-a înregistrat, astăzi, cea mai scăzută temperatură din acest sezon rece. Tot astăzi, peste oraş a căzut prima ninsoare.

Judeţul Olt, sub avertizare de ploi, vijelii şi ninsori în week-end

Iarna este tot mai aproape. După ce, zilele trecute, vremea rece s-a instalat cu desăvârşire, iată că, în acest week-end, situaţia va deveni şi mai proastă. Autorităţile locale din judeţul Olt, precum şi cele cu atribuţii de intervenţie în situaţie de urgenţă, au fost avertizate astăzi despre faptul că, în acest week-end, Oltul se va afla sub incidenţa unei informări meteo de precipitaţii mixte şi vijelii.

Dobrogea, sub cod galben prelungit. Vijelia a prăbuşit un copac peste o maşină parcată în centrul Constanţei

Dobrogea se află sub avertizare de cod galben de vânt de vineri seara, avertizare ce a fost prelungită până sâmbătă după-amiaza. La Constanţa, vântul puternic a provocat prăbuşirea unui copac peste o maşină parcată în centrul oraşului.

Alertă meteo: primele ninsori şi lapoviţa lovesc Bărăganul

De mai bine de 24 de ore, Bărăganul se află sub cod galben de vreme rea, iar veştile de la meteorologi nu sunt optimiste. Sâmbătă dimineaţă, specialiştii ANM au prelungit, până la ora 14.00, avertizarea de furtună, valabilă pentru judeţul Călăraşi. Frigul este pătrunzător, iar ploaia nu se mai opreşte. Nici ninsoare nu ne ocoleşte.

PROGNOZA METEO Temperaturile vor scădea drastic. Cum va fi vremea în ţară în următoarele două săptămâni

Ne aşteaptă o iarnă blândă, asta pentru că regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite