UPDATE Cod galben de ninsoare şi vânt emis pentru 19 judeţe din ţară. Mai multe judeţe se află sub avertizare de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

19 judeţe din ţară se află, de vineri dimineaţă, sub avertizare de cod galben de ninsori şi vânt. În zona de munte a ţării va ninge, iar vântul va atinge chiar şi 100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada. De asemenea, 14 judeţe se află vineri seara sub avertizare de vânt.

UPDATE Meteorologii au anunţat că, până la ora 18.00, jumătatea de est a judeţelor Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, precum şi judeţele Botoşani şi Iaşi se află sub avertizare de Cod galben de vânt. Rafalele de vânt ar putea depăşi local 55 – 65 de kilometri pe oră şi chiar 70 de kilometri pe oră.

Până la ora 20.00 este valabilă o avertizare de Cod galben de vânt emisă pentru  zonele joase din judeţele: Sibiu (inclusiv municipiul Sibiu), Alba, Braşov (inclusiv municipiul Braşov), Mureş si Harghita

Vântul va depăşi local 55 de kilometri pe oră şi, iar la rafală ar putea atinge 70-80  de kilometri pe oră.

De asemenea, până la ora 20.15, zonele joase din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Cluj se află sub avertizare de Cod galben de vânt care ar putea depăşi la rafală 50  de kilometri pe oră.

Cod galben de ninsori valabil pentru 19 judeţe

Avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a intrat în vigoare vineri la ora 6.00 şi va expira sâmbătă la ora 14.00. În zona de munte a ţării va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în prima parte a zilei în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, apoi şi în celelalte masive. 

Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70 de kilometri pe oră şi pe crestele înalte de peste 100 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

Intensificări ale vântului vor fi şi în zonele mai joase de relief din regiunile intracarpatice, dar la cote mai reduse (55-60 de kilometri pe oră), iar ninsorile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse.

În funcţie de evoluţia vremii, nu este exclus ca meteorologii să prelungească avertizarea de vreme rea.

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut prefecţilor, în cadrul videoconferinţei de joi pe tema măsurilor pentru codul galben, ca în zonele cu risc de blocare a drumurilor, bolnavii dependenţi de dializă şi gravidele să fie duşi din timp în locuri unde se poate interveni mai uşor.

Arafat a atras atenţia că acolo unde există riscul ca drumurile să fie blocate, să nu fie transferaţi bolnavi între clinici pe distanţe lungi.

„Mai bine rămâne bolnavul o zi în plus în spital decât să-l trimiteţi cu ambulanţa şi să rămână blocat undeva pe drum”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.

În acelaşi context, Raed Arafat a solicitat ca în cazul în care unele zone sunt deja blocate şi apar probleme de sănătate la persoane izolate de zăpadă, să se solicite intervenţia aeriană din timp, nu la sfârşitul zilei, când nu se mai poate interveni din cauza vizibilităţii scăzute.

La aceeaşi videoconferinţă, secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) Cătălin Chiper a recomandat prefecţilor din judeţele vizate să instituie serviciul de permanenţă, astfel încât, la apariţia unei situaţii deosebite, să poată convoca, în timp operativ, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, spre a se interveni în cel mai scurt timp pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

Judeţele care se află sub avertizare de Cod galben de ninsori şi vânt sunt Maramureş, Bistriţa Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Braşov, Caraş Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Vâlcea, Sălaj, Sibiu şi Gorj.

image

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Weekendul următor ninge în toată ţara

Pentru următoarele două săptămâni meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii. Potrivit specialiştilor, până pe 6 decembrie se vor înregistra valori normale pentru această perioadă, însă începând cu ziua de 7 decembrie se va răci. Mai mult, în weekendul ce vine sunt aşteptate ninsori în toată ţara.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite